Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

HNS iskazao jedinstvenost

15.02.2017. 23:00
HNS iskazao jedinstvenost


Na marginama treće konferencije o sigurnosti i zaštiti na nogometnim utakmicama u Svetom Martinu na Muri često se moglo čuti podosta zanimljivih teorija o navodnoj smjeni Davora Šukera, predsjednika HNS-a, te odlasku svih Šukerovih ljudi, kao i dolasku novih. U kuloarskim, a u nekim primjerima i posve otvorenim razgovorima iznosile su se raznovrsne tvrdnje, ali bilo je i puno nagađanja. Prošlih dana u javnim je glasilima, odnosno u najvećem dijelu njih, proliveno je puno tinte na ime špekulacija o ‘sigurnom’ Šukerovu odlasku i dobar dio takvih tekstova na svoj je način i ‘obrađivan’ u Svetom Martinu na Muri pri čemu su djelatnici i dužnosnici Hrvatskoga nogometnoga saveza ulagali puno truda i iznosili argumente ne bi li sugovornika ili sugovornike uvjerili da je, tko zna kako i tko zna zašto, javni prostor zatrpan neprovjerenim i nepouzdanim informacijama.
Energičnost i odlučnost
– Koliko znam, a znam dosta, vodeća tijela HNS-a ničim nisu iskazala niti jedno stajalište koje bi nekomu moglo poslužiti kao podloga za tvrdnje o odlasku predsjednika Davora Šukera – kazao je uvijek elokventni Zorislav Srebrić, viši savjetnik predsjednika HNS-a Davora Šukera.
Energičnost i odlučnost u iznošenju stajališta istovjetnoga Srebrićevu iskazivali su i ostali, Zoran Cvrk, Damir Vrbanović, te Miroslav Marković. Zanimljivo je bilo i kad je jedan od izlagača na skupu, Saša Pavličić-Bekić, disciplinski sudac 1. i 2. HNL, došao na svoj red. Kako baš njega eksplicitno jedne dnevne novine spominju kao ‘izglednog kandidata nakon Šukerova odlaska’ čovjek je bio u pomalo nezahvalnoj situaciji, a i pomalo nelagodnoj. Uopće, na slične su osjećaje na platformi novinskih špekulacija usmjereni i Duško Grabovac, Branko Mikša i još neki pojedinci za koje pojedina javna glasila ‘znaju’ da će sigurno biti ako ne novi predsjednici HNS-a, a ono najmanje kandidati za to mjesto.
Javni diskurs koji su nametnula pojedina glasila u stilu ‘ionako svi sve znaju’ prilično je otegotni čimbenik u svakodnevnom djelovanju Hrvatskoga nogometnoga saveza. Česti pokušaju ‘žmikanja informacija’ upućeni ovom ili onom dužnosniku ili djelatniku HNS-a pretvoreni su u određenoj mjeri u nelagodne razgovore. Nažalost, u Svetom Martinu na Muri nije bilo previše predstavnika javnih glasila (izostala je, recimo, Hrvatska radiotelevizija), a primarno onih koji u zadnjim danima najviše promiču ‘siguran Šukerov odlazak’ pri čemu se znaju katkad pozvati i na informacije iz političkih izvora. Šteta najprije za njih zašto su izostali jer su tako propustili lijepu priliku u izravnim susretima provjeriti svoje ‘sigurne izvore’ i preispitati svoje tvrdnje nastale na informacijama iz njih.
Politiku iz butige
S druge strane, na ovom skupu u nastupima svakog od dužnosnika ili zaposlenika HNS-a dalo se jasno iščitati da su tijela i organi saveza vrlo čvrsti, jedinstveni u djelovanju i u realizaciji plana i programa. Osim što je konferencija pripremljena vrlo detaljno, pomno isplanirana i što su na njoj bili i predstavnici mnogih relevantnih subjekata koji itekako imaju što reći na temu sigurnosti i zaštite na nogometnim utakmicama, jasno se uočilo kako je HNS homogena cjelina koja s pomnjom pristupa realizaciji svih sljedećih projekata. U nevezanim razgovorima na marginama ovoga skupa bilo je i mišljenja kako je svojevrsna ‘medijska giljotina’ za Davora Šukera i njegove suradnike pripremljena i iz politikantskih razloga i to u miljeu koji nikako drugačije ne uspijeva suvislo artikulirati svoje bivstvovanje. Nije isključeno da je tako, da frustrirani dokazani neuspješnici guraju priču s namjerom da javnost ‘guta’ cijeli taj galimatijas s krajnjom namjerom da Šukera gurnu u ponor, a sami zauzmu pozicije za koje tko zna otkad misle da im pripada.
Dakle, ako su politikanti u pitanju onda valjda ne bi trebala biti politika. Jer i UEFA i FIFA i sav nogometni svijet odavno su rekli da ‘politika ne treba biti u toj butigi’, da je nogomet autonoman. Neka onda tako bude i u Hrvatskoj.