Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

“Jadera 2009.” u lipnju na nekoliko lokacija

Autor: Irena Jurjević

15.03.2009. 23:00
“Jadera 2009.” u lipnju na nekoliko lokacija

Foto: Filip BRALA



Hit pjesma ovogodišnjeg festivala Jadera održanog u subotu u Hrvatskoj kazališnoj kući definitivno je bio “Prazan stan” grupe ET. Gotovo da nije bilo djeteta koje nije znalo stihove ove dance uspješnice, a popularna je bila i uvijek vječna Tajči. Oni tradicionalniji ove godine su se orjentirali na Grdovića i Bralića, ali sve u svemu – na audiciji za Jadera fest nije bilo nimalo dosadno.
Oni koji se nikako nisu mogli riješiti treme, svoj problem su rješavali na razne načine: gledanjem prema stropu ili okretanjem leđa od publike. Ali ništa od toga nije bilo važno – žiri je ionako ocjenjivao glas.
Za ovogodišnji međunarodni festival Jadera mladi Zadrani pokazali su najveći interes od osnivanja ovog festivala, doznali smo od organizatora Siniše Kovačevića.
– Ove godine su se prijavila 32 kandidata, a koliko će ih nastupiti na festivalu, odlučit ćemo naknadno, jer još čekamo prijave iz drugih zemalja. Zajedno s gostima iz Bugarske, Italije, Poljske, BiH i Slovenije kompletirat ćemo 22 izvođača. U svakom slučaju iz Zadra i Zadarske županije nastupit će oko dvanaest, trinaest izvođača, kazao je Kovačević.
Prema pravilima festivala na njemu nastupaju djeca od 4 do 11 godina. Glasovne mogućnosti djece provjerava umjetnički direktor Nenad Nakić, a na audiciji su bili tekstopisci i kompozitori koji na osnovu glasova djece predlažu pjesme za festival.
Kroz tjedan dana bit će sazvan tzv. roditeljski sastanak za djecu za koju se smatra da su prošla audiciju te se oni upoznavaju s kompozitorima i tekstopiscima.
Na audiciji bili su prisutni i mladi zadarski pjevači koji već imaju iskustva na dosadašnjim festivalima Jadera. U šestom mjesecu na pozornici ćemo možda vidjeti Anđelu Zurak, Ljubicu Jurlinu, Nataliju Papić i neke druge. Naime, festivalsko pravilo je da svi moraju doći na audiciju, bez obzira jesu li do sada nastupali ili ne.
Dječji destival “Jadera 2009.” održava se osmu godinu za redom. Cilj organizacije ovog festivala je okupiti djecu gradova prijatelja Zadra iz cijelog svijeta, kao i Zadra i Zadarske županije te im pružiti mogućnost da iskažu svoju nadarenost i ljubav prema glazbi i pjevanju.
Festival Jadera već šestu godinu za redom ima status međunarodnog festivala, jer je uz djecu Zadra i Zadarske županije okupio i djecu gradova prijatelja grada Zadra iz Italije, Slovenije, Poljske, BiH, Mađarske i Bugarske. “Jadera 2009.” će se održati u lipnju na nekoliko lokacija – Narodnom trgu i Hrvatskoj kazališnoj kući. Trajat će dva dana, a u njemu će osim natjecatelja sudjelovati i glazbene i plesne skupine iz Zadra i Zagreba.