Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sabunike potrebno urediti za sezonu

Autor: Branko Božić

15.03.2010. 23:00
Sabunike potrebno urediti za sezonu


Na ovaj očajnički potez odlučili smo se prvenstveno zato što ne vjerujemo da će se svi planirani poslovi obaviti do početka ovogodišnje turističke sezone, kako nam stalno obećavaju u Općini Privlaka, tim više što se na zapadnom dijelu plaže ove zime otvorilo novo klizište koje će trebati sanirati isključivo zbog sigurnosti nas i naših gostiju, kažu u Udruzi vlasnika nekretnina naselja Sabunike
Udruga vlasnika nekretnina Turističkog naselja Sabunike, koja je osnovana 1996. godine i trenutačno broji 250 aktivnih članova, ovih se dana obratila sa zamolbom institucijama Općine Privlaka i načelniku Ivi Suriću da se što žurnije i bez odgađanja pristupi daljnjoj sanaciji potpornog zida i nastalog klizišta na 360 metara dugačkoj plaži na Sabunikama.
Plan sanacije
– Na ovaj očajnički potez odlučili smo se prvenstveno zato što ne vjerujemo da će se svi planirani poslovi obaviti do početka ovogodišnje turističke sezone, kako nam stalno obećavaju u Općini Privlaka, tim više što se na zapadnom dijelu plaže ove zime otvorilo novo klizište koje će trebati sanirati isključivo zbog sigurnosti nas i naših gostiju. Na pragu smo blagdana Uskrsa kad očekujemo i prve goste, a s ovakvim stanjem plaže držimo da će se još više pogoršati slika nekad poznatog i čuvenog turističkog naselja, govore nam predsjednik Udruge vlasnika nekretnina naselja Sabunike Stipe Jurišić te članice Udruge Mira Maravić i Ivanka Jurišić.
Prije dvije godine bivše čelništvo Općine Privlaka s načelnikom Kažom Kolanovićem na brojne zamolbe i inzistiranja svih vlasnika nekretnina pokrenulo je konačno toliko željene poslove sanacije i obnove plaže.
– Mi smo za taj projekt tada uz redovna plaćanja svih obveza, počevši od komunalne naknade, poreza, komunalnih doprinosa i tako redom, međusobno prikupili i uplatili Općini preko računa banke 207.000 kuna. S izvođenjem poslova tijekom kojih je sanirano oko 150 metara dužnih plaže i klizišta nismo bili zadovoljni. Naime, govorilo se da se uložilo preko milijun kuna, a po našim saznanjima uz ostalo nije bilo stručnog nadzora i radilo se potpuno nestručno. Da bi stvar bila još gora, mi plan sanacije nikada nismo vidjeli, a za vrijeme radova bio nam je zabranjen i pristup gradilištu. Naša plaža nema javne rasvjete, nema sanitarnih čvorova. Za invalide i djecu u kolicima pristup joj je ravan avanturi.
Unatoč svim tim nedaćama i nezadovoljstvu gostiju, na Sabunikama se godišnje ostvari oko 81.000 noćenja i općinskoj Turističkoj zajednici u Privlaci prijavi i na račun boravišne pristojbe uplati jedna trećina njezinih ukupnih prihoda. Žalosno je da zbog svega nabrojenog turističke agencije zaobilaze Sabunike te se niti jedan gost ne vraća iduće godine, saznajemo od predsjednika Jurišića.
Optimistični pogled
– Ipak, mi vjerujemo i optimisti smo da će stanje krenuti nabolje na što nas upućuju promjene koje su se dogodile u strukturama privlačke općinske vlasti. Naime, u uspostavljenoj suradnji s novoizabranim načelnikom Ivom Surićem, novim Općinskim vijećem te općinskim Komunalnim poduzećem Artić i njegovim direktorom Borisom Glavanom, dano nam je do znanja da je u ovogodišnjem Općinskom proračunu osigurano 600.000 kuna za nastavak radova na plaži kao i 100.000 kuna za izgradnju javne rasvjete u tri ulice u naselju. Instaliranje javne rasvjete počelo je ovih dana, a kad će se krenuti s plažom, još nam nije poznato. Ovom prilikom željeli bismo istaknuti da smo s Uredom TZ-a Privlaka i direktoricom Ivom Zorić u zadnjih godinu dana uspostavili dobru suradnju. Ona i njezini suradnici konačno su shvatili što i koliko im mi značimo u ovim teškim kriznim i recesijskim vremenima. Prvi put nakon Domovinskog rata iz blagajne TZ-a lanjske smo godine dobili natrag za uređenje naselja 15.000 kuna. Obećano nam je da ćemo ove godine dobiti sredstva za postavljanje klupa i ljuljački za djecu, sadnju cvijeća i oleandara i tome slično, što nas posebno veseli, kažu nam predsjednik Udruge Stipe Jurišić i njegove suradnice Mira Maravić i Ivanka Jurišić, dodajući da su oni sami prošle godine u uređenje naselja uložili oko 20.000 kuna, a toliko planiraju i ove godine.
Na Sabunikama postoji i problem autobusne nepovezanosti s Privlakom i gradom Zadrom, budući da u naselju trenutačno živi 27 djece školaraca i predškolske dobi, a autobus u naselje dolazi samo jednom dnevno i to ujutro. Također, imaju problema i s opskrbom vodom, koje u ljetnim mjesecima nedostaje na višim katovima. Nema ambulante, bankomata i poštanskog ureda koji je ne tako davno uredovao na Sabunikama. Da ipak ne bi bilo sve tako crno, na kraju su nam pohvalili rad djelatnika Policijske postaje u Ninu. Vjeruju da će se izgradnjom virske cestovne obilaznice, koja prolazi u blizini njihova naselja, otvoriti neki novi pogledi i vidici u smislu unapređenja života te poglavito razvoja turizma.