Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Započeli Irski dani

Autor: Katina Vrsaljko

15.03.2010. 23:00
Započeli Irski dani

Foto: Filip BRALA



On je najveći američki redatelj, a iako rođen u Americi, nikad nije zaboravio svoje irske korijene. Kroz svoje filmove je spajao te dvije kulture, kazao je dr. Petković
U organizaciji Odjela za anglistiku jučer su započeli šesti po redu Irski dani Sveučilišta u Zadru, koji će se do 20. ožujka obilježavati predavanjima, projekcijama filmova, slušanjem tradicionalne i suvremene irske glazbe, nastupom plesne skupine Irish Maiden iz Zagreba te plesnom radionicom pod vodstvom Paula O’ Gradyja iz Dublina.
Program je započeo predavanjem na temu “Irski korijeni Johna Forda”, uz popratnu projekciju isječaka iz njegovih filmova, a predavanje su održali dr.sc. Rajko Petković, sveučilišni profesor na Odjelu anglistike u Zadru i Kristina Knežević, studentica Učiteljskog fakulteta u Gospiću.
Prije samog predavanja, okupljene su pozdravili studenti i zahvalili Odjelu na financijskoj podršci ovog projekta.
Dr. Petković je doktorirao na filmologiji, a tek je nedavno počeo predavati na Odjelu za anglistiku u Zadru.
– Filmologija je u Zadru nedovoljno zastupljena pa ću svoja predavanja uvijek pokušavati povezati s filmskim projekcijama. Vjerujem da su predavanja tako zanimljivija, a i vizualni efekti se bolje pamte, kazao je dr. Petković.
Predavanje o američkom redatelju Johnu Fordu se uklopilo u Irske dane s obzirom da su njegovi irski korijeni dosta utjecali na cijelo njegovo stvaralaštvo.
– On je najveći američki redatelj, a iako rođen u Americi, nikad nije zaboravio svoje irske korijene. Kroz svoje filmove je spajao te dvije kulture, kazao je dr. Petković.
Kako je rekla Knežević, Ford je nagrađen sa šest Oscara, bio je veliki majstor vesterna, a kroz njegove filmove se provlači američka mitologija i irska melankolija. Njegovi likovi su uglavnom outsideri, a teme filmova su integracija u društvo i žrtvovanje.
– Bio je čudna, osebujna i kontradiktorna osoba. Njegov otac je bio vlasnik saloona gdje su se najčešće okupljali Irci. Tamo je pobliže upoznao njihov karakter i produbio vezu sa svojim korijenima, rekla je Knežević.
Dr. Petković je istaknuo kako je Hrvatska snimila 300 dugometražnih filmova, a Ford sam 135. Neki od njih su Poštanska kočija, Kako je bila zelena moja dolina, Tragači, Mirni čovjek itd.