Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Obitelji stradalih ogorčene na svjedočenje sezonskog operatera

15.03.2011. 23:00
Obitelji stradalih ogorčene na svjedočenje sezonskog operatera


Jučer je suđenje trajalo punih pet sati, a svoja su sjećanja iznosila i odgovarala na pitanja četvorica vatrogasaca. Gotovo glasno negodovanje, ali i otvoreno ogorčenje izazvalo je svjedočenje Marija Cvitana koji je kobnog dana bio sezonac na broju 93 i koji se ničeg ne sjeća


Velika dvorana  Županijskog suda u Zadru i  jučer je bila pretijesna za brojne  novinarske ekipe i obitelji stradalih u nastavku suđenja protiv  bivšeg vatrogasnog zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe  iz Šibenika Dražena Slavice  (43), koji je optužen za kornatsku tragediju u kojoj je živote izgubilo 12 vatrogasaca iz  Šibenika, Vodica i Tisnog, 30.  kolovoza prije četiri godine.
Jučer su svjedočila četvorica  vatrogasaca od kojih su trojica  bila iz šibenske Javne vatrogasne postrojbe i njihov kolega  iz Dobrovoljnog vatrogasnog  društva iz Vodica. Svi su oni  Sudskom vijeću kojim predsjeda Boris Babić prepričavali sve  čega se sjećaju tog kobnog kolovoškog dana koji je u cjelokupnoj hrvatskoj javnosti ostao upamćen kao jedan od najtragičnijih događaja nakon Domovinskog rata.
“Bili smo isfrustrirani i  šokirani”
Još jednom bilo je potresno  slušati  prizore tragedije o kojima je svjedočio Mate Bačić  (30), vatrogasni tehničar koji je  sa skupinom vatrogasaca pronašao stradale vatrogasce i ostao uz njih do dolaska policije.
– Dobili smo dojavu da nam  jedan kolega nedostaje, da ga  nema. Podijelili smo se u dvije  skupine i krenuli ga tražiti. Kada smo naišli na njegovo tijelo,  mislili smo da je to to, a onda  smo ih našli još. Nismo mogli  prepoznati nikog od stradalih  kada smo došli na mjesto tragedije. Bili su u različitim položajima. Netko je bio na  leđima, netko u skvrčenom položaju, netko na boku. Mislim  da je jedan vatrogasac bio skroz  gore na stijenama i imao je na  licu nešto kao potkapu. Policija  je pronašla šestog stradalog. Mi  smo tu sjedili pokraj njih petorice. Bili smo isfrustrirani,  šokirani što stradala tijela nitko  nije čuvao. Bili smo pokraj njih  sve dok nije došla policija –  prepričavao je Bačić.
Na pitanje tužitelja kakav je  bio odnos Slavice i ostalih njemu podređenih vatrogasaca,  Bačić je odgovorio kako taj odnos nije baš bio dobar i nije  funkcionirao s dosta ljudi u postrojbi.
Njegov kolega Josip Zoričić  (45) prisjetio se poziva Mirka  Juričeva Mikulina koji je u kornatskoj tragediji izgubio sina, a  koji ih je nazvao i uspio reći  kako ga je nazvao sin i rekao da  su u okruženju i da će svi nastradati.
– Nakon njegovog poziva, bilo nam je sumnjivo. Počeli su  neki pozivi – gdje, što, kako, ali  nismo mogli razgovarati i kontaktirati međusobno jer je veza  bila slaba, nije bilo signala.  Počela su pitanja tko je nastradao, a mi pojma ni o čemu  nismo imali. Nismo znali što se  događa – prisjetio se Zoričić.
Svjedočio je i Mario Jozić iz  DVD-a Vodice te je i on prepričao razgovor s Mikulinom.
Gotovo glasno negodovanje,  komentare, ali i otvorene izraze  ogorčenja obitelji stradalih vatrogasaca, svojim je svjedočenjem izazvao Mario Cvitan (33), koji je tog ljeta radio  kao “sezonac” u šibenskom Vatrogasno-operativnom centru,  na broju 93.
Cvitan se ničega ne  sjeća
“Ne sjećam se” – bio je odgovor na skoro svako postavljeno pitanje, a osim toga više  je puta ponovio kako je njegov  posao bio samo da se javlja na  telefon i da pozive preusmjerava svom šefu u Operativnom  centru.
– Moj posao nije bio razgovor  s ovlaštenim osobama, ja sam  samo bio dežurni operater. Kada smo dobili dojavu o požaru  na Kornatu, bilo je još požara  tog dana. Bila je strašna zbrka,  telefoni su stalno zvonili. Ja  sam se samo javljao na telefone, nisam bio ovlašten obavljati samostalne razgovore.  Slavica je tamo cijelo vrijeme  bio, ne znam s kim je on razgovarao, nisam slušao razgovore, ne sjećam se s kim sam se  ja sve čuo. Ne sjećam se jesam li  se tog dana čuo i sa zadarskim  vatrogasnim zapovjednikom  Šošom. Sve vatrogasce koji su  tog dana išli na Kornat smo  zvali, ali ne sjećam se tko se  javio – ponavljao je odgovarajući na pitanja Mario Cvitan,  opravdavši se kako bi se vjerojatno sjetio kada bi čuo tonske zapise razgovora, što je potom tužitelj Zvonko Ivić Sudskom vijeću i predložio.
Međutim, taj su prijedlog  članovi Sudskog vijeća odbili za  sada, smatrajući ga “preuranjenim”. Suđenje se nastavlja sredinom ovog mjeseca.