Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

“Dvadeset godina sam živio u mraku, neka mu Bog oprosti”

15.03.2012. 23:00
“Dvadeset godina sam živio u mraku, neka mu Bog oprosti”


– A što da vam kažem ljudi, dvadeset godina sam živio s tim… Dvadeset godina mraka. Ima 6, 7 godina da sam se vratio u svjetlost. Ima ih moje generacije barem 40 do 50 koji su vjerski osakaćeni… Nadam se da će naći duhovno smirenje nakon ovoga. Hvala Josipu i Nenadu. A njemu… Neka mu Bog oprosti


Umirovljeni svećenik don Nedjeljko Ivanov živi u Svećeničkom domu “Zmajević”, na Trgu svete Stošije. Od umirovljenja u domu “prati” rođendane, godišnjice braka i smrti svojih nekadašnjih župljana te im šalje prigodne čestitke ili brzojave sućuti. Rijetko propušta koji datum jer sve ima zabilježeno. Krasopisom ispisane poruke mnogi i dan danas imaju doma.
Mnogi od njih javili su se u posljednja 24 sata na Facebook komentarima, u kojima neki podrobno opisuju kako je kod don Ivanova izgledao vjeronauk, a neki se prisjećaju trauma kroz koje su u djetinjstvu prolazili.
Pišu kako su na vjeronauku, baš kako nam je rekao dr. Bugarija, djevojčice uvijek sjedile pozadi, a dečki naprijed, “poredani kao apostoli”. Navodno je od dečkiju tražio da mu donesu od kuće časopise s golotinjom pa da će ih on spaliti jer “oni ne mogu, njima Sotona ne da”.
Jedan Bibinjac koji danas živi u Australiji sa suprugom i kćeri napisao je:
– A što da vam kažem ljudi, dvadeset godina sam živio s tim… Dvadeset godina mraka. Ima 6, 7 godina da sam se vratio u svjetlost. Ima ih moje generacije barem 40 do 50 koji su vjerski osakaćeni… Nadam se da će naći duhovno smirenje nakon ovoga. Hvala Josipu i Nenadu. A njemu… Neka mu Bog oprosti.
– Ma nemate vi pojma koji je to divni osjećaj kada te svećenik pozove da mu dođeš iscijepati drva i onda te za nagradu pozove na razgovor o anatomiji čovjeka. Pita te razvijaju li ti se dovoljno genitalije i raste li ti Adamova jabučica… Onda, s kojom si ti ono curom jučer navečer bio na Puntarožici i jesi li joj dirao grudi? Žene su zlo i navode na grijeh isto kao što je u početku Eva smjestila Adamu… Dragi moji vjernici, bolest nije sve što boli, a one koje je strah ili sram ovo reći, nikad nije kasno! Srećom, nikad baš nikad nisam doživljavao svećenike nego samo vjeru, a na kraju svega i oni su od krvi i mesa pa bi bilo bolje za njih i za narod da ukinu svoj celibat i da imaju svoje familije, a ne da se diraju u nevinu djecu. I onda bi tek mogli narod učiti i davati savjete koji se tiču njih, nas i bilo koga u kršćanskoj zajednici, a ne mlatiti po praznoj slami i mazati oči narodu o dobrim djelima i svakojakim lažima. Neka prvo pometu smeće ispred svojih vrata pa onda neka govore i rade što hoće, jer i oni imaju svoje ptrebe, piše u jednom od Facebook komentara.
Jeste vidjeli onaj film sinoć, ona stvar joj je bila preko cijelog ekrana, a on ko sivonja navalio! Eto, toliko o njegovoj mudrosti. Gadost maskirana u svetost za naivnu masu.


Šimunić: U šoku sam, pedofiliju treba iskorijeniti




Načelnik Općine Bibinje Nino Šimunić objasnio nam je kako je odluku o dodjelu nagrade za životno djelo don Nedjeljku Ivanovu donijelo Općinsko vijeće.
– Nesporno je da je don Ivanov za svog djelovanja u Bibinjama ostavio vidljivi trag. Obnovio je postojeće crkve i izgradio jednu novu.
Mnogi Bibinjci danas govore kako je zlostavljanje od strane svećenika Ivanova u Bibinjama bila javna tajna te da se o svemu sve znalo, ali se nije javno govorilo.
– Neću vam se kleti u svoju djecu, ali reći ću vam da doista ništa nisam znao. Dapače, još sam u šoku. U konačnici stojim iza biskupovih riječi i čekam da prođe istraga. Ne daj Bože ikome, ali neka prvo institucije naprave svoj posao.
Odluku o oduzimanju nagrade za životno djelo don Ivanovu, kaže, donijet će također Općinsko vijeće.
– Ako je ovo sve istina, onda je stvarno za svaku osudu. Trebamo se boriti da se ovo iskorijeni.
I Šimunić je bio je ministrant kod don Ivanova.
– Ja stvarno ništa loše nisam osjetio ni doživio, ništa mi se nije dogodilo.