Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Marčana bura isušila posljednje tragove vlage

15.03.2012. 23:00
Marčana bura isušila  posljednje tragove vlage


Mještani Radovina su nas upozorili da je u blizini njihova mjesta presušilo i Široko vrelo, što se nikada do sada nije dogodilo. Slične smo vijesti dobili i u naselju Mazija kuće gdje nam se iskusni vatrogasac Željko Jurlina požalio da su presušile obje njegove sto metara duboke bušotine


Suša kakvu ni najstariji žitelji ninskog i ražanačkog kraja ne pamte u ovo doba godine, nastavlja se i dalje s nesagledivim posljedicama. Umjesto kiše stigla je prva u nizu marčanih bura, koja je isušila i ono malo preostale vlage.
U Miljašić jaruzi vode ni za lijek, premda ju je nekim ne tako davnim vremenima u ovo doba godine bilo u izobilju. Nadalje, na vodocrpilištu Golubinka kod Vrsi pumpe miruju od travnja lanjske godine. Nažalost, nije bolja ni slika na vodocrpilištu Boljkovac u blizini Grba s kojeg se pitkom vodom napaja šire ninsko područje. Kako smo doznali, tamo još ima metar vode u bunarima i ako kiša ne padne već za koji dan i tamo će stati pumpe. Ražanačka jaruga je na izdisaju i niz betonsku zavjesu u Potoku teku zadnje količine vode.
Mještani Radovina su nas upozorili da je u blizini njihova mjesta presušilo i Široko vrelo, što se nikada do sada nije dogodilo. Slične smo vijesti dobili i u naselju Mazija kuće gdje nam se iskusni vatrogasac Željko Jurlina požalio da su presušile obje njegove sto metara duboke bušotine.
Usjevi pšenice i ječma su se uslijed nedostatka vlage i posolice počeli žutjeti i sušiti pa kombajni ovog ljeta neće trebati izlaziti vani. Suša nadalje uzima svoj danak i u maslinicima, posebno onima mlađe dobi i u vinogradima. Zemlja je toliko suha i tvrda tako da je oranje nemoguća misija. Ono malo povrtlara koje smo zatekli u poljima uokolo Nina i Ražanca jadali su nam se da krumpir sade u prašnjavu umjesto u izoranu i vlažnu zemlju, kao što to obično rade u ovo doba godine.