Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Američki investitori najprije žele znati koje sve poreze moraju platiti

Autor: Siniša Klarica

15.03.2013. 23:00
Američki investitori  najprije žele znati koje  sve poreze moraju platiti

Foto: Zvonko KUCELIN



Za Amerikance najzanimljivija su ulaganja u energetiku i nekretnine. No ono što najviše zabrinjava sve investitore, pa tako i američke su pravila igre koja su, nerijetko, različita na početku ulaganja i tijekom pokretanja posla


Američki veleposlanik Kenneth Marten  posjetio je jučer Zadar. U  maloj vijećnici Doma županije Marten se sastao sa svojim domaćinom županom  Stipom Zrilićem i zamjenikom zadarskog gradonačelnika Darkom Kasapom. Zadarski dvojac upoznao je  američkog veleposlanika s  mogućnostima investiranja  u zadarski kraj, no izgleda da  je veleposlanik Marten  došao u Zadar najaviti  održavanje dvodnevne  međunarodne konferencije  Ron Brown, koja će se početkom travnja održati baš u  Zadru. Otprije je poznato da  će teme konferencije biti poduzetništvo i rizični kapital.  Bit će to prilika za mlade  poslovne ljude da kroz razgovor s predstavnicima velikog biznisa, kroz panele izmijene svoja iskustva u poslu. Zadar i njegov kraj, kazao je Marten, imaju veliki  gospodarski potencijal, osobito u turizmu što je jedan od  razloga za održavanje ovog  ekonomskog skupa upravo u  Zadru. Za Amerikance najzanimljivija su ulaganja u  energetiku i nekretnine.
No ono što najviše zabrinjava sve investitore, pa tako  i američke su pravila igre koja su, nerijetko, različita na  početku ulaganja i tijekom  pokretanja posla. Marten je  posebice naglasio da američki investitori žele prije pokretanja posla jasno znati što  moraju sve platiti pod naslovom porez. Na drugu stranu, prevelika i komplicirana  birokracija nije samo problem u Hrvatskoj nego i u  drugim EU zemalja. Dobro  je, kaže Kenneth Marten, da  je Hrvatska gospodarska komora označila pet  točaka-kočnica investicijama u RH-a.
Nakon posjete Županiji,  Kenneth Marten je obišao  Gradsku knjižnicu Zadar.  Kako je rekao ravnatelj Ivan  Pehar, posjeti i donacije američkih veleposlanika već su  tradicija u ovoj ustanovi. Tako je Američko veleposlanstvo dodijelilo tri nova kindel  uređaja za e-knjige. Pehar se zahvalio  američkom veleposlaniku  Kennethu Martenu i najavio  još 20 donacija u narednih  nekoliko mjeseci u cilju popularizacije e-čitanja u kojem čitatelj sa sobom može  ponijeti cjelokupnu svoju biblioteku.