17 °C
Online izdanje
Subota, 27.svibnja 2017.
Vi ste ovdje:  Home » Županija » Gradovi » Obrovac
RSS feed
Današnji broj
Obrovac
Povratak
U nedjelju otkrivanje Stepinčevog kipa, obrovački Srbi negoduju
Piše: Siniša Klarica
Priznajem, primio sam dosta poziva i negodovanja Srba koji žive na ovom području. Rekao bih u ovom trenutku da je postavljanje kipa isključivo stvar crkve i njihova odluka. Mislim da je sve to previše ispolitizirano, kazao je zamjenik gradonačelnika Obrovca Stanko Mijić

Josip 21. stoljeća, naziv je kipa blaženog Alojzija Stepinca koji će u nedjelju biti otkriven u Obrovcu. Autor kipa je mladi hrvatski umjetnik Vid Vučak iz Donjeg Čuča kod Velike Gorice. Kip je izrađen u bronci i veličine je dva i dvadeset metara na postolju visine osamdeset centimetara. Predstavlja zatočenog Stepinca u Krašiću, koji šeta ograničenim prostorom i podiže ruku na blagoslov svima koji mu dolaze da ga susretnu, podrže, zatraže savjet i blagoslov. Vjetar koji vitla njegovu reverendu predstavlja teško vrijeme u kojem je blaženik vodio Crkvu u Hrvata. Na licu mu se očituje izuzetna smirenost i radost koja proizlazi iz njegovog životnog gesla: „U tebe se Gospodine uzdam" i „Moja je savjest čista".

Blaženi kardinal Stepinac često se utjecao u sv. Josipa, kojeg je Hrvatski sabor 1687. proglasio nebeskim zaštitnikom Hrvatskog Kraljevstva.

No, u djelu srpskog pučanstva taj događaj izazvao je negodovanje. Kako SSDS u Gradu Obrovcu sudjeluje u vlasti, za komentar smo upitali zamjenika gradonačelnika iz redova srpske zajednice Stanka Mijića.

- Priznajem, primio sam dosta poziva i negodovanja Srba koji žive na ovom području. Rekao bih u ovom trenutku da je postavljanje kipa isključivo stvar crkve i njihova odluka. Mislim da je sve to previše ispolitizirano. O postavljanju kipa Alojzija Stepinca nismo raspravljali niti u gradskoj vlasti niti na Gradskom vijeću. Da kojim slučajem kip postavlja lokalna samouprava, onda bi vlast u Obrovcu bila prava adresa za upućivanje nezadovoljstva. Ono što ja vidim jest da se previše oko toga ispolitiziralo. Složenost tog pitanja uvidio je i sam papa Franjo kad je odlučio da o tome pita i Pravoslavnu crkvu. Mislim da je ta njegova inicijativa u interesu zajedništva i približavanja dviju crkava. Ne želim uzlaziti u daljnje analize jer bi to značilo upuštati se u totalnu politizaciju svega, rekao je zamjenik gradonačelnika Obrovca Stanko Mijić.

Kip će u nedjelju u 10 sati blagosloviti zadarski nadbiskup Želimir Puljić koji će i predvoditi euharistijsko slavlje.

Komentari (1)

Bizmark1, prije 68d 19h
" Rekao bih u ovom trenutku da je postavljanje kipa isključivo stvar crkve i njihova odluka. Mislim da je sve to previše ispolitizirano. O postavljanju kipa Alojzija Stepinca nismo raspravljali niti u gradskoj vlasti niti na Gradskom vijeću ". Kad jedan zamjenik predsjednika opstine govori ovako , Sta onda moze jedna op opstina ( stanovnici ) ocekivatiod njega. To nije postavljeno na crkvenom posjedu, vec na javnom mjestu. Za takve stvari na javnom mjestu treba uvijek odobrenje.Ili hocete reci crkva je izvan zakona.
Komentiranje više nije dostupno
Copyright © 2008. Zadarski list Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | Marketing
Powered by Sitestudio.hr