Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U Obrovcu ruralni okusi LAG-a

15.03.2017. 23:00
U Obrovcu ruralni okusi LAG-a


Na sajmu će se predstaviti minimalno 18 poljoprivrednih gospodarstava koja će prezentirati autohtone i tradicionalne, ali i inovativne proizvode svojih gospodarstava (dagnje, suhomesnate proizvode, mliječne proizvode i prerađevine, rakije i likere…)
LAG BURA djeluje u Zadarskoj županiji i pokriva podvelebitsko područje i to područja općina: Jasenice, Starigrad, Obrovac, Posedarje, Poličnik, Novigrad, Zemunik Donji, Vrsi i Ražanac, na kojima živi 25.101 osoba, a prosječna naseljenost je 4,7/km2.
Na području Zadarske županije djeluje preko 6.500 poljoprivrednih gospodarstava, od čega je njih 1.233 na području LAG-a Bura, a tek njih 216 ostvaruje prihode od poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.
Izabrati tri najbolja proizvoda
Prepoznajući potencijal razvoja ruralnih gospodarstva kao platforme za samozapošljavanje i poticanje gospodarske aktivnosti područja, LAG Bura u suradnji s partnerima (Zadarska županija, Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije, Grad Obrovac, FLAG Tri mora, TZ Grada Obrovca i Udruga Ravni kotari) organizira prvi Sajam LAG-a Bura, na temu „Ruralni okusi LAG-a” koji će se održati 19. ožujka 2017. s početkom u 9 sati u Obrovcu, na Obali hrvatskog časnika Senada Župana.
Na sajmu će se predstaviti minimalno 18 poljoprivrednih gospodarstava koja će prezentirati autohtone i tradicionalne, ali i inovativne proizvode svojih gospodarstava (dagnje, suhomesnate proizvode, mliječne proizvode i prerađevine, rakije i likere, razne džemove, proizvode od ljekovitog i aromatičnog bilja, med i proizvode od meda, maslinovo ulje, lokalna vina, pivo malih pivovara i sl.).
Tom prilikom LAG Bura će u sklopu pripreme projekta suradnje kroz provedbu Podmjere 19.3. izabrati tri najbolja proizvoda sa svog područja koji će proizvođači/promotori LAG područja prezentirati u sklopu provedbe projekta suradnje u jednoj od zemalja partnera. S obzirom da će na projektu suradnje sudjelovati 15 dionika sa područja LAG-a, odlučeno je kako će se putem sajma selektirati najbolji proizvođači koji će predstavljati našu zemlju u Finskoj, Estoniji, Portugalu, Španjolskoj i Cipru.
Program
S obzirom da su nedostatak vlastitih poljoprivrednih površina i kompleksnost postupka dobivanja u zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH, prepoznati kao jedan od ključnih razvojnih problema poljoprivrede, u sklopu 1. Sajma LAG-a Bura na kojoj će se okupiti svi relevantni dionici ruralnog razvoja Zadarske županije, kao i predstavnik Ministarstva poljoprivrede državni tajnik Tugomir Majdak, održat će se panel rasprava na temu: “Obiteljska poljoprivredna gospodarstva i korištenje poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske.
Po programu događanja u 8 sati je okupljanje proizvođača sudionika 1. sajma, u 10 sati je procesija i misa povodom blagdana sv. Josipa, zaštitnika Grada Obrovca, u 11 sati je otvaranje izložbe “Razglednica iz močvare”, a u 11:30 sati je panel rasprava na temu “Obiteljska poljoprivredna gospodarstva i korištenje poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske”. Sudionici su Tugomir Majdak državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, saborski zastupnik Davor Lončar, pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu Danijel Segarić, Vladimir Kovačević, ravnatelj Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije, Ivan Ćupić, voditelj LAG Laura
Moderatorica je Ivana Dević.
U 12 sati je svečano otvaranje 1. Sajma LAG-a Bura, a u 15 sati je svečana objava rezultata, dodjela nagrada i zahvalnica te u 16 sati zatvaranje službenog djela sajma.