Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Za stručak šparoga od 20 do 30 kuna

15.03.2017. 23:00
Za stručak šparoga od 20 do 30 kuna


Zadrani više kupuju šparoge kada im cijena malo padne jer sredinom travnja, ali i početkom svibnja, kada već lagano prolaze, stručak šparoga košta 10 ili 15 kuna, rekla je gospođa
Prve šparoge već se nude na zadarskoj tržnici. Još uvijek ih nema previše jer su tek počele nicati, ali upravo su sada najslađe rekle su prodavačice. Cijena im se, od štanda do štanda, prilično razlikuje, od 20, do 25 ili čak 30 kuna.
– Ovisno koliko ih dobijete u stručku, pojašnjava nam gospođa, te dodaje kako su baš njezine svježe, ubrane tek dan ranije.
Kupci, dodaje prodavačica, rijetko kupuju šparoge, pogotovo sada kad im je cijena najviša, ali i zbog toga što ih sami beru. A upravo zbog toga što oni koji su makar jednom bili u berbi šparoga znaju kako nije odviše jednostavno nabrati veći svežanj koji bi bio dostatan za objed.
– Zadrani više kupuju šparoge kada im cijena malo padne jer sredinom travnja, ali i početkom svibnja, kada već lagano prolaze, stručak šparoga košta 10 ili 15 kuna, rekla je gospođa.
Visoke cijene prvih vjesnika proljeća nisu previše šokirale kupce jer kažu, tako je svake godine pa su naviknuli, dodaju kako bi ih ipak u stručku trebalo biti malo više.
Šparoge su inače prava gastro delicija, a k tome i izuzetno zdrave. Zbog visokih nutritivnih vrijednosti čuvaju srce i krvne žile, dobre su u borbi protiv kolesterola, djeluju detoksikacijski na organizam. Imaju malu energetsku vrijednost stoga se preporučaju i onima koji se bore s viškom kilograma i preporučuju se za konzumaciju pri održavanju vitke linije. Šparoge su namirnica koja se može pripremiti na mnoštvo načina i kombinirati s raznim jelima. Smatra ih se i afrodizijakom zbog toga što sadrže vitamin E za koji se smatra kako pozitivno utječe na plodnost.