Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Strategija koja živi

Autor: Ante Kolega

15.04.2010. 22:00


Evo prošlo je deset godina otkako je tvoj tim Bage napravio strategiju razvitka poljodjelstva Zadarske županije, što je od toga ostvareno, upita me gosp. Miočić-Stošić na posljednjem predstavljanju predikatnih vina.
Pa vrijedno je predstaviti, da je proizvodnja vina i vinogradarstvo uz maslinarstvo i ribarstvo najviše napredovala.
Novi vinogradi domaćih samorodnih i izvornih kultivara, uz uvedene tuđe vrhunske kultivare grožđa dobra su podloga za stvaranje vrhunskih i kvalitetnih vina zadarskog područja, kako je to Strategija i predviđala.
Veliki vinogradi Bože Bačića u Predgrađu, Željka Uzelca i Bobanovića u Polači, korlatski kameni vinogradi benkovačke vinarije, zatim Anićevi vinogradi u Smilčiću, vinogradi na Pagu i najnoviji u Ninskim Stanovima sibenjanskog vinara Dade Jurjevića te mnoštvo malih vinograda, upotpunjuju nisku vrlo uspješne vinogradarske sadnje u Zadarskoj županiji.
Svi ti vinogradi dat će grožđa, sirovinu za veliki broj proizvoda slatkih, poluslatkih i suhih vina, predikatnih vina, pjenušaca i bisernih, vrhunskih, kvalitetnih i stolnih vina.
Pred proizvođačima je veliki izazov. Oni su zajedno s državom vezali velika sredstva. Ostvariti tu viziju značilo bi utrti put razvoju.
Valja planirati proizvodnju vina za najistaknutije segmente, prije svega turističke potrošnje, ponudom se vezati na vinsku cestu, upotpuniti turističku ugostiteljsku ponudu, razviti ponudu putničarskih sadržaja, posebice vrednovati seoski turizam, otvoriti zaobalje, Velebit i Zrmanju sa svojim zaleđem, Vransko jezero i Ravne kotare prema morskim sadržajima.
Dosta posla Bage je pred nama, i Županija i Grad Zadar i ostale institucije također moraju jako povući, usuglasi se moj sugovornik Miočić-Stošić.
Vaš Bage