Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Đapić: Stopirati pregovore s EU i raspisati izbore

15.04.2011. 22:00
Đapić: Stopirati pregovore s EU i raspisati izbore


Drakonske osude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, te zaključci predsjedništva HSP-a, bili su povod današnjoj tiskovnoj konferenciji u Zadru. Zahtjeve HSP-a pročitao je i obrazložio počasni predsjednik stranke Anto Đapić.  Đapić je naglasio kako HSP smatra da je izrijekom u presudi naglašeno postojanje zločinačkog podhvata od strane Hrvatske države, odnosno naroda i davanjem međunarodnog subjektiviteta tzv. Krajini te da zbog toga Hrvatska mora povući poteze.
– Zahtjevamo  trenutno raspisivanje izbora za Hrvatski državni sabor i povlačenje hrvatskih  veleposlanika iz zemalja EU na konzultacije. Također zahtjevamo da se u Banske dvore pozovu na razgovor veleposlanici zemalja EU u Zagrebu. Hrvatska odmah treba zatražiti izvanrednu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a i na njoj raspraviti o blasfemičnoj presudi hrvatskim generalima u Den Haagu. Također treba formirati Saborsko istražno povjerenstvo oko utvrđivanja okolnosti predaje Brijunskih transkripata i njihovog objavljivanja u javnosti što ih je pretvorilo u ‘’dokaz” na suđenju u Haagu, rekao je Đapić.
Đapić traži i stopiranje pregovora s EU, do razrješenja krize oko kvalifikacije zločinačkog poduhvata. Napose kaže Đapić zbog toga što je „…Hrvatska skinula gaće!” osobito oko poglavlja 23. zbog čega 300 branitelja čami u hrvatskim zatvorima.
– Tražimo ukinuće  Zakona o općem oprostu i pokrenuće svih postupaka zbog zločina počinjenih nad hrvatskim narodom u agresiji na Republiku Hrvatsku. U skladu s Deklaracijom o Domovinskom ratu treba donijeti saborsku odluku o puštanju na slobodu svih hrvatskih branitelja koji su ili u pritvoru ili u zatvoru zbog kaznenih djela počinjenih u borbenim djelovanjima tijekom Domovinskog rata. Na kraju, tražimo proglašenje isključivog gospodarskog pojasa na hrvatskom moru, kazivao je Đapić. Stoga u ponedjeljak u podne, HSP-ovci počinju s prikupljanjem potpisa za peticiju kojom će se ovi zahtjevi odaslati Vladi RH.
Na izravno pitanje smatra li bivšeg predsjednika Mesića veleizdajnikom, Đapić je odgovorio da mu se ne da povlačiti po sudovima, ali da bi saborsko povjerenstvo moralo istražiti navode u svezi kaznenog djela izdaje te da Mesić mora snositi kaznenu odgovornost.
Nešto neodređeniji i baži na isto pitanje je li po njemu i Šeks izdajnik zbog poznate uzrečice „indetificirati, otkriti, uhititi i transferirati”.  Đapić je bio nešto blaži, rekavši da Šeksu nije lako i da vremenom u politici sve dođe na svoje. Po Đapiću, hrvatski narod je jedini koji je okarakteriziran kao zločinački, za što on više krivi HDZ nego SDP.