Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Maksan: Gotovina je vodio hrvatski narod, a ne stado ovaca

15.04.2011. 22:00
Maksan: Gotovina je vodio  hrvatski narod, a ne stado ovaca


Gotovina je u Haagu predstavljao hrvatske dragovoljce i branitelje jer je u ratu vodio hrvatski narod, a ne stado ovaca. Suđenje je otpočetka bilo čista politika i ovo nije presuda samo Anti Gotovini nego i cijelom hrvatskom narodu, kazao je Žoni Maksan i dodao kako se nada da će se presuda ublažiti u žalbenom postupku koji je najavljen


Točno u  pet do dvanaest sudac Alphons Orie je u Haagu  izgovorio presudu kojom  sud generala Gotovinu nepravomoćno osuđuje na 24  godine jedinstvene kazne  zatvora. Nekoliko desetaka  Pakoštanaca presudu je  dočekalo uz videozid, na  štekatu mjesnog kafića.  Krenule su psovke, poneka  odgurnuta čaša i suze. Za  nekoliko trenutaka bijes se  pretvorio u šok.
– Gotovina nema nikakve  krivice. Trebali su ovi koji su  ga osudili s nama biti u  Oluji pa bi vidjeli kako se i  što se radilo. Sad bih od  jada najradije sam sebi žile  prerezao. Četiri godine sam  u Jugoslaviji robijao i nisu  bili ovakvi prema nama kao  današnja vlast. A sve zahvaljujući Carli i ekipi. Krv  smo lili na ratištu godinama  da bi nas sada proglasili  zločincima, kaže mještanin  Ivica Čudina.
Sve je krenulo mirno. Sva  sila novinara koja danima  pohodi Pakoštane zatekla je  mještane kako ispijaju kave  i čekaju presudu. Kad je  sudac počeo čitati optužnicu  u kratko vrijeme prevladao  je muk. Kad je sudac spomenuo “pokrajinu Krajinu” i  Oluju kao “zločinački pothvat” u nevjerici su okretali  glave.
– Osudili su nam čovjeka  koji je puno dao za Hrvatsku, kazao je Angelo Lucin koji se rasplakao kad je  čuo presudu.
U Pakoštanima je petak  ujutro proveo i dožupan  Stanko Zrilić.
– Ovo je poruka građana  Hrvatske da se nisu smjeli  braniti, s to su se ipak  usudili. I zato im se danas  sudi. Moja je poruka svim  Hrvatima kojima je domovina na srcu da budu stabilni  jer je pred nama nastavak  borbe za Hrvatsku.
S balkona na prvom katu  svoje kuće novinarima se s  cigaretom u ruci obratio i  Žoni Maksan, Gotovinin  prijatelj i suborac.
– Gotovina je u Haagu  predstavljao hrvatske dragovoljce i branitelje jer je u  ratu vodio hrvatski narod, a  ne stado ovaca. Suđenje je  otpočetka bilo čista politika  i ovo nije presuda samo  Anti Gotovini nego i cijelom hrvatskom narodu,  kazao je Maksan i dodao  kako se nada da će se  presuda ublažiti u žalbenom  postupku koji je najavljen.
Načelnik Općine Pakoštane presudu je dočekao, kako nam je i najavio dan  ranije, u svom uredu.
– Razočaran sam i žalostan. Očito je da smo bili  naivni jer smo vjerovali u  pravednost suda. Sudac je  cijelu optužnicu samo prepisao u presudu, kazao je i  istaknuo kako vjeruje da u  Pakoštanima neće biti prosvjeda niti nereda zbog presude. Nije, kaže, još kontaktirao Gotovininu obitelj.
– I meni treba neko vrijeme da dođem sebi od  svega ovoga, a mislim da  njima treba još i više.
Policijski automobili u jutro presude bili su raspoređeni na ulazu u Pakoštane i kružili su mjestom. Kroz dan, osim psovki  i povika pri izricanju presude, u mjestu nije bilo  nikakvih nereda.
Gotovininog brata Boru u  Pakoštanima se u petak nije  moglo vidjeti. Iz kuće nam  nitko nije odgovarao, on se  nije javljao na mobitel, a po  mjestu se priča kako je  presudu dočekao u Haagu,  čekajući da vidi brata.
 


Kalmeta: Presuda je povijesno i politički neprihvatljiva




Presudu je za naš list komentirao i ministar Božidar Kalmeta:
– Šokiran sam ovakvom presudom i tezom o udruženom  zločinačkom pothvatu. Presuda je povijesno i politički neprihvatljiva  i sporna. Ma koliko bilo teško, treba sačuvati mir i pravnim se  sredstvima boriti za istinu.