Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Kombiju popustila kočnica pa počistio bistu Ive Mašine

15.04.2012. 22:00
Kombiju popustila kočnica pa počistio bistu Ive Mašine


Mještane Preka u subotu ujutro neugodno je iznenadio prizor srušene biste prečkog domoljuba i mučenika Ive Mašine u središtu mjesta. Odmah se posumnjalo da je riječ o vandalističkom činu počinjenom tijekom prethodne noći, međutim, ubrzo se pokazalo da je riječ o nesvakidašnjoj prometnoj nezgodi.
Kako smo doznali iz PU zadarske neobični događaj odigrao se nešto iza osam sati, a “krivac” je kvar ručne kočnice na službenom kombiju u vlasništvu prečke praonice rublja. Muškarac je, naime, svoje vozilo parkirao nedaleko mjedene biste na kamenom postolju još u petak navečer, a u subotu ujutro vozilo je zatekao desetak metara dalje. Ručna kočnica “popustila” je, pa je kombi parkiran na blagoj kosini lagano krenuo prema bisti i “počistio” ju.
– Policija nije obavljala očevid na mjestu događaja, jer je vlasnik kombi vozila sam pozvao komunalne redare i dogovorio se s njima da će sanirati nastalu štetu – rekli su u PU zadarskoj gdje su dojavu o događaju evidentirali nakon što ih je o svemu obavijestio djelatnik prečkog Komunalca. Devastirana bista, onaj mjedeni dio, poslana je jučer na popravak, a kameni dio vraćen je u prvobitno stanje.
Ivo Mašina, po kojem ime nosi društvo političkih uznika, rođen je 1927. godine u Preku. Studirao je povijest u Zagrebu, da bi potom, 1957. godine, zbog svojih domoljubnih ideja bio uhićen i kao drugooptuženi na političkom procesu “Preškoj grupi” osuđen na 11 godina zatvora. Nakon bijega iz istražnog zatvora i ponovnog uhićenja, kazna mu je povećana na 15 godina, a izdržavao ju je u Staroj Gradiški. Tamo je mučen i trovan zbog čega je, 20. studenog 1961. godine, umro u 35. godini života, a njegov grob do danas je nepoznat.