Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Rudiju Kapoviću sudit će se opet!

15.04.2012. 22:00
Rudiju Kapoviću sudit će se opet!


Kapović je nepravomoćnom presudom Županijskog suda u Zadru prije dvije godine bio oslobođen od optužbi zbog zloporabe položaja i ovlasti te sigurnosti platnog prometa i poslovanja, ali je Vrhovni sud ukinuo presudu i zatražio ponavljanje suđenja pred drugim Sudskim vijećem


Iako se činilo da je nakon više od deset godina sudskoj trakavici u slučaju bivšeg načelnika Općine Vir Rudija Kapovića došao kraj, Vrhovni je sud u ovom slučaju ukinuo presudu te zatražio ponavljanje sudskog postupka pred potpuno izmjenjenim Sudskim vijećem, tako da će “trakavica ” početi ispočetka.
Podsjećamo, Kapović je nepravomoćnom presudom Županijskog suda u Zadru početkom srpnja prije dvije godine bio oslobođen od optužbi zbog zloporabe položaja i ovlasti te sigurnosti platnog prometa i poslovanja.
Kapoviću se optužnicom na teret stavljalo da je od 1992. do 1996. godine, najprije u svojstvu tajnika Mjesne zajednice Vir, a potom načelnika Općine, izdao sebi i petnaestorici sumještana potvrdu da su platili obveze za priključak na električnu mrežu u iznosu od tadašnjih tisuću i pol DEM iako te obveze nisu bile podmirene. Osim toga Kapovića se teretilo i za “mutne poslove” oko gradnje cesta na Viru čime je poduzeću “GP Milna” pribavio nepripadajuću imovinsku korist od oko milijun kuna.
Slučaj u kojemu su se tijekom godina na svjedočkoj klupi izmijenili deseci svjedoka i sudskih vještaka te je proveden cijeli niz dokaznih prijedloga, okončao je sudac Boris Radman koji je Kapoviću izrekao oslobađajuću presudu zbog nedostatka dokaza. Radman je presudu temeljio ponajviše na nalazima Majde Korljan, sudske vještakinje za financije koja je u iscrpnom izvješću obrazložila kako u ovom slučaju zapravo nitko nije oštećen, niti itko od Kapovića potražuje bilo kakva dugovanja.
Osim toga, Korljan u svojoj stručnoj ekspertizi navela i kako za neke navode optužnice ne postoji nikakva dokumentacija koja bi ih dokazala te da Općina Vir nije bila ni ovlaštena za naplatu elektro priključaka stanovnicima i vikendašima s Vira niti je ikada potpisan takav ugovor. Stoga je Sudsko vijeće zaključilo kako kaznenog djela nema jer ništa nije obvezivalo Kapovića da priključke naplaćuje, a niti postoje dokazi da je on to učinio i novac zadržao za sebe.
Što se pak, tiče iznosa od oko milijun kuna za koji se također, teretio Kapović i za koliko je neopravdano uvećana zarada poduzeća “GP Milna” i to nakon što je Kapoviću istekao načelnički mandat, prema mišljenju vještakinje Korljan “potpuno proizvoljno” je odredio tadašnji Vladin povjerenik koji je nakon Kapovićeve smjene s načelničkog mjesta upravljao Općinom Vir. On, međutim, nikada nije kazneno prijavljen.