Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Portugalska princeza oplemenila švedsku kraljevsku lozu

Autor: Irena Jurjević

15.04.2013. 22:00
Portugalska princeza oplemenila švedsku kraljevsku lozu


Prije udaje za švedskog kralja, Silvia Sommerlath je radila u argentinskom konzulatu u Münchenu, a neko vrijeme radila je i kao stjuardesa
Švedski kraljevski par, kralj Carl XVI. Gustaf i kraljica Silvia koji će ovog četvrtka posjetiti Zadar, svakako su zanimljive osobe uz koje se, uz zanimljiv stil života vezuju i neki drugi zanimljivi podatci, kako iz prošlosti njihovih obitelji, tako i načina kako je realizirana njihova ljubav.
Da bi se vjenčali, Carl Gustaf i njegova odabranica Silvia morali su čekati da on preuzme kraljevanje nad Švedskom, budući da se njegov djed Gustaf IV Adolf izričito protivio vjenčanjima s “običnim ljudima”. No, Silvia je bila sve samo ne obična djevojka. Iako je u vrijeme svoje mladosti radila kao djelatnica u minhenskom konzulatu i prevoditeljica na minhenskoj olimpijadi, gdje je i upoznala svog budućeg supruga, ona je zapravo potomak kralja Alfonsa II od Portugala, i to iz loze koja je nastala iz veze s njegovom konkubinom Mariom Peres de Enxara.
Na tronu naslijedio djeda
S druge strane, Carl Gustaf Folke Hubertus, rođen 1946. godine, najstariji je sin Gustafa Adolfa i princeze Sibylle. Njegov otac nikada nije uspio zasjesti na prijestolje Švedske, budući da je tragično preminuo u zrakoplovnoj nesreći u Kopenhagenu, kada je Carl Gustaf imao svega godinu dana. Upravo zato s njegovim obrazovanjem krenulo se jako rano, kada je imao svega četiri godine. Prvo je podučavan privatno u kraljevskoj palači u Stockholmu, nakon čega je usmjeren na internate. U vrijeme smrti njegovog voljenog djeda koji je kraljevao Švedskom, Gustafa IV Adolfa, Carl Gustaf već je upoznao svoju buduću suprugu i novu kraljicu Švedske, i to na olimpijadi 1972. godine, kada mu je predstavljena prevoditeljica Silvia Sommerlath, koja je tamo radila. Tada su jednostavno “kliknuli”, priznao je Carl Gustaf u jednom od kasnijih intervjua.
Ipak, morali su pričekati neko vrijeme na vjenčanje, budući da je djed Carla Gustafa bio izričiti pobornik pravila kako se kraljevska loza vjenčava samo međusobno. Četiri godine kasnije, 1976. godine, par je javno obznanio zaruke te se vjenčao nekoliko mjeseci kasnije. Krunska princeza Victoria, princ Carl Philip i princeza Madeleine troje su djece nastale iz ljubavi Carla Gustafa i Silvije čiji brak je 2001. godine proslavio srebrnu godišnjicu.
Naučila i znakovni jezik
Za razliku od Carla Gustafa čije djetinjstvo i porijeklo nije imalo nekih većih iznenađenja niti oscilacija, Silvia Sommerlath i njena obitelj, kako smo spomenuli, svakako imaju zanimljivu povijest.
Ova švedska kraljica je kći Nijemca Walthera Sommerlatha, kojeg se povezivalo s nacističkom strankom za vrijeme Drugog svjetskog rata te njegove brazilske supruge Alice née Soares de Toledo, čiji otac je bio Artur Floriano de Toledo, potomak kralja Alfonsa II od Portugala i njegove konkubine Marie Peres de Enxara. Prije udaje za švedskog kralja, Silvia Sommerlath je radila u argentinskom konzulatu u Münchenu, a neko vrijeme radila je i kao stjuardesa. Školovana je prevoditeljica koja priča šest jezika – švedski, njemački, portugalski, francuski, španjolski i engleski. Također, poznaje i švedski znakovni jezik, kojim se koristi zajednica gluhih u toj zemlji.
Jako je aktivna u dobrotvornom radu usmjeravajući svoje napore prema djeci s razvojnim poteškoćama.


 POSJET ZADRU


Ovaj kraljevski par posjetit će Zadar u četvrtak u sklopu službenog posjeta Republici Hrvatskoj. Za vrijeme posjeta Zadarskoj županiji sastat će se s visokim dužnosnicima, a u pratnji kraljevskog para bit će i predstavnici švedske vlade i kraljevskog dvora, koji će zajedno obići staru gradsku jezgru grada Zadra, Muzej antičkog stakla, Svetište Sv. Šime i OPG Škaulj u Nadinu.




 STRASTVENI LJUBITELJ AUTOMOBILA


Kralj Carl Gustaf, kao i drugi članovi njegove obitelji, strastveni je ljubitelj brzih automobila, pa tako posjeduje nekoliko porschea 911, koji su mu omiljeni, zatim oldtajmer Volvo PV444, Ferrari 456M GT te AC Cobru. Ipak, on je i veliki zagovoravatelj ekologije pa tako već godinama na posao u kraljevsku palaču dolazi električnim automobilom marke Volvo.