Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Sladu gorak kraj

Autor: Andrija Prović

15.05.2010. 22:00
Sladu gorak kraj

Foto: Vedran SITNICA



Kišna subota isprala je ovogodišnje ambicije Zadar Slada za povratak u viši rang. Neriješen ishod (23:23) u infarktnom derbiju 25. kola s Arenom njihove je šanse za ulazak u Premijer ligu sada sveo samo na teoretske. U sjajnoj atmosferi prepunih Mocira domaći su rukometaši u nekoliko navrata imali priliku kapitalizirati cjelosezonski trud, međutim, iskusni Arenaši znali su iskoristiti četiri nerealizirana sedmerca, brojne promašene zicere i tehničke greške „plavih” u prijelomnim trenutcima utakmice. Uoči zadnjeg kola Prve HRL Zadrane na tankoj niti drži još samo nada u eventualne posrtaje Gorice i Arene.
Kod rezultata 20:22, tri minute prije kraja, Buovac preuzima inicijativu te solo prodorima pokušava reanimirati domaće. Ono što mu nije uspjelo u prvom, polazi za rukom u drugom naletu kada smanjuje na gol zaostatka. Nakon Breščićeva faula u napadu, miran je Bašić koji lucidno pogađa sa zemlje i najavljuje još dramatičniju završnicu. Do posljednjeg sudačkog Zvižduka ostalo je točno dvije minute, a Puljanima je opet oduzeta lopta. Tomaševo probijanje najbolje koristi Markić koji ulazi na crtu i posprema za 23:22. Slavica Bonić, trenerica Arene, zove minutu odmora, no nedugo potom i sreća je pomazila Zadar. U napadu gostujućih sudaraju se Breščić i Jovanović čime treći put za redom propuštaju priliku za realizaciju. No, puno više propustit će Zadrani. Imali su napad, a samo 48 sekundi stajalo je između njih i pobjede. Očekivano, i Paleka se odlučuje na minutu odmora i posljednji savjet sedmorci koja još 36 sekundi mora zadržati loptu ili s novim golom riješiti sve dvojbe. Nažalost po mnogobrojne zadarske prijatelje rukometa, ništa od navedenog ne polazi im za rukom. Ubrzo im je sviran pasivan napad (9 sekundi do kraja), a Bašićevo kasno spuštanje lopte sankcionirano je isključenjem. S pet igrača u polju Slad se ne uspijeva obraniti, dok Osmić svojim jedinim golom, tri sekunde do isteka vremena, postavlja konačnih i Areni potrebnih 23:23. Crveni karton Breščića i kazneni udarac Buovca nakon isteka 60. minute više ništa nisu mogli promijeniti.
S maglom Tornadove koreografije tako je polako izblijedio i san o povratku Zadrana u elitni razred. Je li doslovno sve prohujalo s Arenom, saznat ćemo sljedećeg vikenda.
Da će se raditi o utakmici „na nož” vidjelo se već od samog starta. Beskompromisni u obrani Zadrani su odlučili pokazati tko je gazda u Mocirama. U 3-2-1 zoni Paleka je koristio standardnu izmjenu s Pešom i Vidovićem u defanzivi, dok su u napad ulazili Markić i Brkljača. Spomenuta formacija držala je Arenu šest minuta bez realizacije, međutim, niti „slastičari” nisu briljirali ispred čvrste i duboke 6-0 gostujućih. U spomenutom periodu mreže će se zatresti samo dva puta (1:1). U ritmu gol za gol igralo se i do sredine prvog poluvremena. Kod 5:5 Brkljača letom iznad protivničke obrane vraća minimalnu prednost Zadra, dok Vidović iz polukontre povisuje na 7:5 (17. minuta). Da ne odu na tri gola razlike pobrinuo se Barišić pogotkom s lijevog krila, no, Bašić je ubrzo izborio isključenje Rožmana, odnosno penal i novih plus dva (8:6). Iako je Zadar teško probijao obrambeni zid Puljana, a njihova realizacija bila najčešće plod pojedinačne inspiracije, Brkljača u 23. zabija za 9:6, do tada najveću prednost. Iz tog su se rezultata mogle iščitati odlične obrambene role obje momčadi. Prvu je predvodio gotovo fanatičan pristup, a drugu sjajni Badurina koji je na svoj konto bilježio sve više sačuvanih lopti.
Uz Badurinu, odlično izdanje Istrana najavio je i Tomašev čija su dva uzastopna pogotka vratila goste nadomak novog egala. Ipak, nakon 10:9 u 27. minuti, Bašićev „suhi list” iz sedmerca daje Zadranima kakvu-takvu mirnoću uoči nastavka.
U istoj se situaciji razigravač Slada našao i početkom drugog poluvremena, međutim, Badurina ovaj put izlazi kao pobjednik. Više koncentracije imali su Vučković i Buovac koji u 34. posprema za najveću prednost na utakmici (13:9).
Kada se činilo da bi Zadar mogao odvesti derbi u mirnije vode, domaćima su zadrhtale ruke, posebno kod izvođenja sedmeraca, bezidejnost u napadu i katastrofalna realizacija kaznenih udaraca koštala ih je 0-4 serije za Arenu. Od 40. do 45. domaći će opet steći dva gola prednosti, ali isto tako i prosuti ih. Indisponirani Balent, i igrač manje rukometašima iz Mocira nisu bili veliki kapital uoči posljednjih 15 minuta, međutim, Brkljača im je priskrbio gol, izborio novi sedmerac, a potom i isključenje suparničkog igrača. No, sada se u sivilo uklopio i Jerak koji ne zabija s linije sedam metara, odnosno s dva igrača više gubi loptu. Po nepisanom pravilu, Zadrani umjesto da prelome utakmicu u svoju korist, daju vjetar u leđa gostima. U 50. semafor tako pokazuje 17:18. Gol ili dva u svoju korist, momčad Slavice Bonić držat će sve do tri minute pred kraj.


 ZADAR SLAD – ARENA JADROGRAD 23:23 (11:9)


ZADAR – Dvorana Mocire. Gledatelja: 800. Suci: Ivan Klapež, Ivan Pervan (oba Trilj).
ZADAR SLAD: Balent (6 + 1), Cota, Vučković 2, Jerak, Peronja, Buovac 5, Miletić 1, Vidović 1, Galošić, Brkljača 4, Mijolović, Samaržija, Humbolt 1, Markić 2, Bašić 7 (4), Peša. Trener: Roko Paleka.
ARENA JADROGRAD: Badurina (17 + 4), Popović, Berček, Dobrila, Osmić 1, Barišić 3, Rožman, Bašić 3, Bonić, Breščić 3 (1), Tomašev 10 (1), Špac, Jukan, Ćopić, Deumić, Jovanović 3. Trenerica: Slavica Bonić.
Sedmerci: Zadar Slad 4 (8); Arena Jadrograd 2 (3).
Isključenja: Zadar Slad 8 minuta, Arena Jadrograd 14 minuta.




 PALEKA: OPET SU NAS KOŠTALE NEREALIZIRANE PRILIKE


Lice Roka Paleke, trenera Zadar Slada, nakon derbija je govorilo više od ijedne njegove riječi. Ipak, još uvijek pod vidno jakim emocijama, osvrnuo se na netom završenu utakmicu.
– Previše smo se ispromašivali. Htijenja nam nije nedostajalo, 23 primljena gola govore o dobroj razini obrane, ali opet su nas koštale nerealizirane prilike. Ne preostaje mi ništa drugo nego čestitati Areni na odličnoj borbi i zasluženom bodu.
Unatoč brojnim problemima, Zadar se uspio vratiti u utakmicu i imao prednost sve do posljednjih sekundi.
– Arena nas nije iznenadila u nijednom segmentu igre, međutim, presudila je naša nervoza i ponavljam, prethodno nerealizirani ziceri. Previše smo toga propustili u ovako važnoj utakmici.
Igrači Arene nisu nimalo podlegli atmosferi u Mocirama. Je li i njihovo iskustvo jedan od razloga ovakvog ishoda.
– Već sam naglasio da njima pritisak gostujućeg terena neće predstavljati značajniji problem. Eto, pokazalo se da sam bio u pravu.
Još uvijek nije sve izgubljeno, barem teoretski.
– Trebamo se nadati sve do zadnje sekunde. No, teško mi je u ovom trenutku ulaziti u bilo kakve kalkulacije. Žao mi je zbog svojih igrača jer znam da su uložili maksimalan napor tijekom cijele sezone.


 IZJAVE


Slavica Bonić, trenerica Arene:
– Utakmica je bila izrazito teška. No, uz nešto korektnije suđenje, smatram da bi Arena dobila tri, do pet golova razlike. Nije bio jednak kriterij, ipak uspjeli smo se vratiti u nekoliko navrata. Na kraju sam presretna s ovim bodom. Čestitala bih svojim igračima koji su uspjeli sačuvati živce koje sam ja definitivno izgubila.
Šime Humbolt:
– Previše neozbiljno smo ušli u izvođenje sedmeraca. Također, nedostajalo nam je i koncentracije u ključnim trenucima. Sve je to na kraju presudilo.
Ivan Buovac:
– Nažalost, mogla se osjetiti nervoza u našoj igri. U određenim trenucima kao da smo se uplašili. Uz sve to, moram priznati da nismo imali ni sreće.
Tomislav Balent:
– Nijanse su odlučivale. Utakmica se nije izgubila samo u posljednjih 10 sekundi, već ranije. Previše smo toga promašili. Ovim putem bih se želio zahvaliti svim navijačima na sjajnoj podršci tijekom cijele utakmice. Žao mi je što nismo uspjeli.