Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Bura poharala vinograde, voćnjake i plantaže povrća

15.05.2012. 22:00
Bura poharala vinograde,  voćnjake i plantaže povrća


Ovo je najblaže rečeno katastrofa koja se ponovila u isto vrijeme kao i lani. Stanje bi zasigurno bilo još dramatičnije da je kojim slučajem grožđe u cvatu. Na našu sreću cvatnja će uslijediti za koji dan, govori Šime Miletić


Jaka bura s orkanskim udarima koja je dosezala brzinu od 60 do 70 čvorova na sat, prouzročila je u vinogradima, poljima, maslinicima, voćnjacima te na povrtlarskim kulturama Ražanca i šire okolice velike materijalne štete. Od olujnih udara bure koji su bili najsilovitiji u noći sa subote na nedjelju, ali nisu jenjavali ni u nedjelju i ponedjeljak, najveće štete ipak su pretrpjeli vinogradi koji su ove godine izvanredno rodili, a u kojima se upravo rastom zahuktala mlada loza. Da je tome zaista tako i sami smo se mogli uvjeriti u okolici Ražanca u pratnji ražanačkih vinogradara koji su tek nakon što je bura “opala” jučer mogli obići svoja polja i vinograde. Od naleta bure koji su na mahove dostizali 150 pa i više kilometara na sat, u vinogradima je polomljena loza, mladi grozdovi su pokidani i porazbacani leže uokolo, a lišće je pocrnjelo od morske soli.
Osim u vinogradima primjetne su štete u voćnjacima, u kojima je bura lomila granje i kidala mlade plodove. Ništa bolje stanje nije na tek nedavno zasađenim plantažama paprike, rajčice, lubenica, kao i usjevima pšenice i ječma, kojih je jaka bura jednostavno sastavila sa zemljom.
Na lokalitetu podno Škulića glavice susreli smo u vinogradu jednog od najpoznatijih ražanačkih vinogradara Šimu Miletića u pratnji Ivice Duševića. Šime sav u očaju i još ne vjerujući što mu se to u dva dana dogodilo te pomalo suznih očiju gleda nasade debita, bijele brajde, plavine i francuskog siraha.
– Ovo je najblaže rečeno katastrofa koja se takoreći ponovila u isto vrijeme kao i lani. Stanje bi zasigurno bilo još dramatičnije da je kojim slučajem grožđe u cvatu. Na našu sreću cvatnja će uslijediti za koji dan. Po mojim prvim procjenama od 4.000 trsova vinove loze u nepovrat je otišlo 30 do 40 posto roda, kazuje nam Šime pokazujući nam trs koji je bura doslovno ogolila do kože.
Ništa bolje stanje nije ni u vinogradima Šiminog susjeda Jure Zubčića te ostalih Ražančana. Bura je uzela svoj danak na čitavom priobalnom potezu od Vira preko Privlake, Nina, Vrsi, Radovina pa do Poličnika. Sada su na potezu vlasti u jedinicama lokalne samouprave na terenu koje je zahvatilo olujno burno nevrijeme. Njihove komunalne službe što žurnije bi morale zajedno s vlasnicima vinograda, maslinika i povrtlarskih kultura obići nastradalo područje te evidentirati nastale štete.