Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Osobni bankrot čeka svoj pravni okvir

15.05.2012. 22:00
Osobni bankrot čeka svoj pravni okvir


U odgojno-obrazovni sustav bi se trebao uvesti predmet osnove financijske pismenosti. Na taj način budući naraštaji bi naučili pravilno raspolagati novcem, štedjeti i, na kraju, spriječile bi se situacije financijske prezaduženosti fizičkih osoba, kaže Beljo


Već duže vremena, a posebno otkad su kriza i recesija brojne građane natjerale na rub egzistencije, u Hrvatskoj se razmišlja o uvođenju osobnog bankrota. Polazne osnove za zakon o osobnom bankrotu ili stečaju potrošača postavila je bivša Vlada prošle godine u okviru mjera gospodarskog oporavka, a i aktualna Vlada je napravila prve korake za uvođenje ovog zakona kojem bi trebala prethoditi i javna rasprava.
10 tisuća “zrelih” za osobni bankrot
Kako prenose mediji, sindikati smatraju da je već 10.000 Hrvata „zrelo” za osobni bankrot, a i Udruga Franak pozvala je Vladu da hitno donese mjere, među kojima je i zakon o osobnom bankrotu, kako bi se prekinuo trend povećanja broja ovrha nad domovima građana.
Cilj osobnog stečaja je građanima koji su zapali u ozbiljne financijske neprilike uz vlastitog skrbnika ili „stečajnog upravitelja” omogućiti reprogramiranje dugova, ali i ponovno uvesti institute prisilne nagodbe. Razdoblje rješavanja dugova trebalo bi trajati pet godina, nakon čega se preostali dug može otpisati. Uz to, dužnik bi morao proći edukaciju i pohađati savjetovalište za prezadužene.
Kako kaže Ivana Beljo, savjetnica za osobne financije u jednoj tvrtki u Zadru, pojam osobnog bankrota, to jest stečaja potrošača nije pravno precizan već se pod njim zapravo misli na mogućnost da se vodi stečajni postupak na imovini fizičke osobe koja nije trgovac pojedinac ili obrtnik.
– Uvođenje osobnog bankrota opravdava potreba primjene načela ravnopravnog namirenja vjerovnika te pravna zaštita dužnika. Potrošač, kao slabija strana u poslovnom odnosu zaslužuje primjerenu zaštitu – poštovanje ljudskog dostojanstva potrošača, reprogramiranje dugova, oslobađanje od dijela dugova ili oprost, pojašnjava Beljo.
Nema tu velike filozofije, govori Beljo, kako dolazi do osobnog bankrota.
Savjetnik za financije
– Nekoliko je pogrešaka koje vode u financijsku prezaduženost. Čovjek nije naučio kako štedjeti, troši novac bez promišljanja, a da i ne zna s kojim iznosom raspolaže, ne isplanira kupnju ili jednostavno ima sindrom ‘pijanog milijardera’ – troši sve što ima. Osoba tako pomalo dođe u stanje u kojem nije ‘likvidna’ za plaćanje financijskih obveza prema institucijama od kojih je posudila novac – banaka, kartičnih kuća pa čak i pojedinih kreditnih zadruga, trgovačkih društava koja posuđuju lihvarske zajmove… Drugi način nelikvidnosti proizlazi iz kršenja zakona što rezultira većim financijskim iznosima, dok nije ni tako rijedak slučaj neredovito plaćanje doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje samostalnog poreznog obveznika, govori Beljo, podsjećajući na jedan takav svježi primjer donedavnih prvoligaša jednog hrvatskog nogometnog kluba koji su zbog neplaćenih doprinosa državi spremni za bankrot.
Beljo savjetuje da, po mogućnosti i prije nego što do ovoga dođe, osoba savjet potraži od – savjetnika za financije.
– Rješenje, svakako, treba potražiti u pravilnim pristupu. U odgojno-obrazovni sustav bi se trebao uvesti predmet osnove financijske pismenosti. Na taj način za buduće naraštaje se može napraviti jako puno kako bi naučili pravilno raspolagati novcem, štedjeti i, na kraju, kako bi se spriječile situacije financijske prezaduženosti fizičkih osoba, zaključuje Beljo.