Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadarski osnovci kao pravi profesionalci

15.05.2012. 22:00
Zadarski osnovci kao pravi profesionalci


Glazba izražava sreću i radost, njome potičemo i slavimo najplemenitije misli i kreativnost, kazala je jučer ravnateljica Privatne osnovne škole Nova Dolores Mufa na otvorenju drugog dana 10. Smotre glazbenih aktivnosti osnovnih škola Zadarske županije, time ujedno ukratko i opisavši šušur i energiju koja je vladala na bini HNK Zadar.
Nakon plesnih programa zakazanih za ponedjeljak, drugog dana održavanja predstavile su se škole sa svojim glazbenim programima, sveukupno njih jedanaest, a program je otpočet himnom u izvedbi tamburaškog orkestra OŠ Petar Zoranić iz Nina, orkestra koji broji već osamnaest godina postojanja i trenutačno se aktivno priprema za odlazak na jedan od najjačih tamburaških hrvatskih festivala – Festivala hrvatske tamburaške glazbe u Osijeku.
Čast otvorenja drugog dana smotre pripala je Marini Viduci iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije koja se obratila mentorima koji učenicima prenose svoju ljubav prema glazbi, i samim učenicima koje je pozvala da hrabro iskorače pred publiku i s veseljem prikažu što znaju.
Ninjani su to izveli i više nego profesionalno, a njih su u stopu slijedili i učenici OŠ Braće Ribar iz Posedarja izvevši “Serenadu Posedarju”, ali i već poznatu “Vilo moja” Ivice Badurine. Na bini HNK Zadar zasvirao je i tamburaški orkestar OŠ Biograd, a svoj nastup imali su i zbor i orkestar blok flauta OŠ Petra Preradovića. U posjet smotri pristigli su i učenici OŠ Poličnik, OŠ Starigrad, OŠ Obrovac i OŠ Sukošan, a svoje izvedbe pripremile su i škola domaćin POŠ Nova i OŠ Šimuna Kožičića Benje. A i odabir djela bio je različit, od Harija Rončevića, Adele, dalmatinskih narodnih pjesama pa sve do Tončija Huljića. Raznoliko mnoštvo naposljetku je i prigodno zaključeno, i to zajedničkom izvedbom “Ode radosti” Ludwiga van Beethovena.