Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

“Ćurkova kandidatura podsjeća na urotu”

15.05.2016. 22:00
“Ćurkova kandidatura podsjeća na urotu”


Sada kada je sve prošlo moram kazati da zamjeram svojemu protukanditatu, ne zato što se kandidirao, dapače, već na načinu na koji se kandidirao. Danas mislim kako je u pozadini toga svega bila urota
Izbori u županijskom HDZ-u pokazali su dvije stvari – to da je Kalmeta i dalje neprikosnovena uzdanica HDZ-a u Zadru i da su izaslanici velik broj glasova dali – dvojici liječnika. I dok je ovakav omjer glasova u Kalmetinom slučaju razumljiv, pravo su iznenađenje donijela dvojica liječnika, v. d. ravnatelj zadarske bolnice Željko Čulina i Neven Birkić, specijalist fizijatar.
Kalmeta otvoreno kaže kako je riječ o tome da su izaslanici na izbornoj skupštini prepoznali kvalitetne ljude i dali im svoj glas. Kao novi-stari predsjednik Županijskog odbora pozdravlja ovakav izbor svojih članova i drago mu je, kaže, što su za članove Županijskog odbora HDZ-a i izaslanike za XVII. opći sabor HDZ-a izabrani vrsni liječnici koji nisu osobito istureni u političkom životu Zadra.
Četvrti mandat
– Sve ovo pokazalo je da su ovi izbori bili jedan vrhunski demokratski proces i da smo na najbolji mogući način odabrali članove Županijskog odbora, članove Nadzornog odbora i izaslanike za stranački sabor. Izbori su pokazali još jednu vrlo važnu stvar, a ta je da je HDZ nikad jači i da smo uvođenjem mladih članova pokazali kakvu budućnost ima naša stranka. O tome koliko mladima dajemo priliku kazuje i moj protukandidat na izborima Tomislav Ćurko, a sve što smo napravili u nedjelju izvrsni su temelji za građenje budućnosti naše stranke – kaže Kalmeta.
O vlastitom uspjehu nerado govori, mada je jasno kako je osvajanje četvrtog mandata na čelu županijskog HDZ-a podatak kojega bi svaki političar rado uvrstio u svoju biografiju. Što se, naime, dogodilo na ovim izborima?
Sve urote propadaju
Ćurko je pokušao zaigrati na kartu svježine i dovođenjem “nove krvi” u stranku uzdrmati Kalmetinu poziciju. No, njegova politička avantura na kraju je išla u prilog Kalmeti jer je i povremenim kandidatima i članstvu pokazala da se aktualnog šefa HDZ-a još uvijek ne može maknuti.
Kalmeta nam je, dva dana nakon što su dobro analizirali izbore i Ćurkovu kandidaturu, kazao:
– Uvijek sam dosad imao protukandidate, što je svakako dio demokratske procedure. Međutim, reći ću sada nešto o čemu nisam htio govoriti prije nedjelje da ne bi ispalo kako tražim alibi. Ali sada kada je sve  prošlo moram kazati da zamjeram svojemu protukanditatu ne zato što se kandidirao, dapače, već na načinu na koji se kandidirao. To je način koji više podsjeća na jedan komplot ili urotu, a ne na demokratsku i transparentnu kandidaturu. Danas mislim kako je u pozadini toga i bila jedna urota, a koja je završila kao sve urote – zaključuje Kalmeta.
Ostaje vidjeti kakav će biti odnos ove dvojice u budućnosti. Ćurkov faktor iznenađenja nije uspio, a više nego po broju glasova, u stranci će ostati upamćen po objavi kandidature putem medija.