Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

U Popovićima viđeno sedam vukova

15.05.2016. 22:00
U Popovićima viđeno sedam vukova


– Kao i u drugim krajevima u zadarskom zaleđu i kod nas veliki problem predstavljaju vukovi. Prije desetak dana sedam ih je viđeno u Popovićima, a naši ih lovočuvari i lovci također često viđaju na području Polače, Lišana Ostrovičkih, Nadina i Lišana Tinjskih u čoporu od po tri-četiri. Tu se nešto mora poduzeti, kaže tajnik Zoran Čirjak
U sklopu ovogodišnjeg plana, članovi benkovačke Lovačke udruge, njih ukupno 460, na čelu s predsjednikom Nevenom Jurjevićem, tajnikom Zoranom Čirjakom, lovnikom Ivicom Kalcinom i bivšim lovočuvarom Borivojem Zrilićem ovih su dana u lovišta Perušić Benkovački, Lepuri, Pristeg, Polača i Lišane Ostrovičke veličine 27.000 hektara pustili zečeve dopremljene iz kaveznog uzgajališta iz Dubrave kod Šibenika.
Pustili u lovište 50 zečeva
Lovce koje su vodili predsjednik Jurjević i tajnik Zrilić zatekli smo u lovištu Lišane Ostrovičke kako kroz teško prohodni teren na ramenima nose kaveze sa zečevima. Slično je bilo i u ostalim lovištima benkovačke udruge koja slovi za jednu od većih u Hrvatskoj, a po veličini i ljudstvu druga je u Zadarskoj županiji, odmah iza zadarske Diane. Radišni lovci pojašnjavali su nam kako im nije ništa teško raditi u njihovim lovištima, posebno kad se u ovakvim i sličnim akcijama lovišta naseljavaju s domaćom autohtonom divljači.
– Rad i primjerena disciplina u našim lovištima donose vrijedne rezultate. Prije mjesec dana realizirali smo sličnu akciju, a tijekom lanjske godine u lovišta smo pustili također 50 zečeva i nekoliko matičnih jata fazana. Akcije ovakvog tipa provodimo u skladu s odlukama skupštine društva i služe za provedbu lovno-gospodarske osnove u što ulažemo pozamašna financijska sredstva. Tek pristigle zečeve od krivolovaca, kojih je nažalost pozamašan broj i koji se u zadnje vrijeme koriste raznim pomagalima koje montiraju na puške, u nekoliko prvih kritičnih dana uglavnom će čuvati naša lovočuvarska služba. Na taj će se način zečevi preživjeti u prirodi i dobiti mlade, pojašnjava tajnik Zoran Čirjak.
Zahvala LSZŽ
– Osim navedene djelatnosti u lovištima provodimo ekološke akcije čišćenja nekontroliranih deponija kojih je nažalost sve veći broj. Također u slučajevima većeg prirasta predatora prvenstveno lisica i čagljeva provodimo ciljane hajke. Naravno da se već sada spremamo za ljetne vrućine i žege na način da čistimo postojeće pojilice i gradimo nove, a kojih nikad dosta za potrebe divljači, kaže Čirjak, dodajući kako su sve njihove aktivnosti prepoznate u krovnoj županijskoj organizaciji Lovačkom savezu Zadarske županije.
– U ime svih mojih kolega lovaca naše Lovačke udruge Benkovac zahvaljujem predsjedniku LSZŽ Damiru Periću i tajniku Roku Paviću čija su vrata za nas lovce stalno otvorena, kaže Čirjak.
– Kao i u drugim krajevima u zadarskom zaleđu i kod nas veliki problem predstavljaju vukovi. Prije desetak dana sedam ih je viđeno u Popovićima, a naših ih lovočuvari i lovci također često viđaju na području Polače, Lišana Ostrovičkih, Nadina i Lišana Tinjskih u čoporu od po tri-četiri. Bilježimo sve više napada na stoku, posebno ovce i janjce, a i na divljač u lovištima. Puno ih je i ne znamo kuda sve ovo vodi. Kao što vam je poznato nama su kad su u pitanju vukovi vezane ruke, a svakodnevno nas za pomoć zovu naši stočari. Tu se nešto mora poduzeti, kaže tajnik Zoran Čirjak čime se složio i predsjednik Neven Jurjević.