Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Veloižanin dobio 468 tisuća bespovratnih kuna

15.05.2016. 22:00
Veloižanin dobio  468 tisuća  bespovratnih  kuna


– Put je bio iscrpljujuć i trnovit i sve skupa je trajalo gotovo 15 mjeseci. Dakle, od dana kada sam predao zahtjev do dana kada su mi sredstva bila isplaćena. Bilo je tu tone papira, procjena, potvrda, a u Italiji su mi zbog jednog posla trebala svega tri papira – ispričao je svoja iskustva Siniša Kulušić iz ESSO GRANDE, marikultura, trgovina i usluge, d.o.o. iz Velog Iža
Ova bespovratna sredstva će mi svakako puno značiti i  olakšati rad. No, put je bio iscrpljujuć i trnovit i sve skupa je trajalo  gotovo 15 mjeseci. Dakle, od dana kada sam predao zahtjev do dana kada su mi sredstva bila isplaćena. Bilo je tu tone papira, procjena, potvrda… I onda kada sam sve to sakupio sve je još dodatno  trebala provjeriti komisija iz Uprave za ribarstvo i onda je sve te papire i njima trebalo ponovno dostaviti. Primjerice, u Italiji su mi  zbog jednog posla trebala svega tri papira – ispričao je ukratko svoja iskustva Siniša Kulušić iz ESSO GRANDE, marikultura, trgovina i  usluge, d.o.o. iz Velog Iža koji je dobio bespovratna sredstva u iznosu od 467.720,29 kuna.
Pojednostaviti i ubrzati priču
On se javio na natječaj i podnio zahtjev za sredstva koja mu trebaju za kupnju opreme za unaprjeđenje uvjeta rada, opreme za  unaprjeđenje kvalitete proizvodnje i opreme za zaštitu uzgajališta  od divljih predatora, a ova će mu investicija omogućiti očuvanje  postojeće razine proizvodnje, povećanje kvalitete konačnog proizvoda i učinkovitosti rada.
Zaključio je kako bi svakako u doglednoj budućnosti cijelu priču  trebalo pojednostaviti i ubrzati, a riječ je o povlačenju novca iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo (EFPR) koji je raspolaže sa  252,6 milijuna eura europskog i 96 milijuna eura domaćeg novca.
– Mi smo bili korisnici Europskog fonda za ribarstvo (EFR) samo  zadnjih šest mjeseci programskog razdoblja koje se odnosilo na period od 2007. do 2013. godine. Imali smo mogućnost korištenja 11,6  milijuna eura koje smo iskoristili u potpunosti. Sada slijedi drugo  programsko razdoblje koje je počelo 2014. i traje do 2020. godine –  pojasnio je Branimir Baždarić savjetnik za ribarstvo i marikulturu u  Agenciji za ruralni razvoj Zadarske županije.
Svoja iskustva o povlačenju bespovratnih sredstva iz ovog Fonda,  ukratko je ispričao i Vatroslav Karamarko vlasnik Obrta Škrapa,  morska akvakultura iz Zadra. Njemu je isplaćeno je 39.820,80 kuna  za kupnju brodice za potrebe uzgajališta.
– Od javljanja i ispunjavanja uvjeta natječaja prošlo je više od godine. Trebalo je truda i strpljenja, ali isplatilo se. To su za mene  značajna sredstva koja ću uložiti u modernizaciju uzgajališta školjaka, većoj iskoristivosti uzgojnih instalacija i povećanju samog kapaciteta uzgajališta – pojasnio je Karamarko dodajući, kako obrt  ima četiri godine i za sada je zadovoljan.
– Nije lako. Puno se radi i svi u obitelji smo angažirani, ali od toga  možemo živjeti – rekao je Karamarko.
Raspoloživa sredstva
Naime, Republika Hrvatska je danom pristupanja u punopravno  članstvo u Europskoj uniji u okviru Europskog fonda za ribarstvo,  za programsko razdoblje od 2007. do 2013. godine, imala na raspolaganju 8,7 milijuna eura. Ovaj iznos je predstavljao doprinos EU-a  dok je Republika Hrvatska uz taj iznos morala sudjelovati sa 2,9 milijuna eura, što ukupno iznosi 11,6 milijuna eura za provedbu mjera utvrđenih Operativnim programom za ribarstvo.
No, kako bi mogla koristiti raspoloživa sredstva iz ovoga fonda  EU, Republika Hrvatska je trebala izraditi dva dokumenta – Nacionalni strateški plan razvoja ribarstva i Operativni program za ribarstvo, a Europski fond za ribarstvo – EFR je predstavljao financijski  instrument Europske unije namijenjen sektoru ribarstva za sedmogodišnje programsko razdoblje.
Hrvatska se dakle, sada nalazi u programskom razdoblju od 2014.  do 2020.godine, a Europska kormisija je 6. studenog prošle godine  prihvatila Operativni program za pomorstvo i ribarstvo RH 2014.- 2020., a to je osnovni dokument koji omogućuje korištenje sredstava iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo čija financijska alokacija za Republiku Hrvatsku iznosi 349,7 milijuna eura.