Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Podlanica će se javiti na natječaj za koncesionara

15.05.2017. 22:00
Podlanica će se javiti na natječaj za koncesionara


Na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća grada Biograda na Moru u ovom mandatu, jednoglasno je prihvaćena odluka o donošenju 2. izmjena i dopuna UPU-a s kojima je, između ostalog, utvrđeno da je luka Jaz isključivo sportska luka, a koncesionar može biti isključivo sportska udruga.
Jedine dvije biogradske udruge koje udovoljavaju uvjetima su Yachting club Biograd i Športsko-ribolovna udruga Podlanica.
– Čim Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture objavi javni natječaj za koncesiju sportske luke Jaz ŠRU Podlanica će se javiti na natječaj, kazao je Mirko Rudić, predsjednik ŠRU Podlanica koja broji preko 600 članova, dodajući kako imaju učinkoviti ljudski potencijal za koncesiju, upravljanje i za neophodne radove na obnovi i rekonstrukciji lučice Jaz.
Za luku do 200 vezova koncesiju izdaje Županijska lučka uprava Zadar, a kako sportska lučica Jaz ima gotovo 600 vezova koncesiju odobrava Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.
– Usvajanjem UPU-a cjelovitog područja Biograd, među kojima i područja Jaza, napokon su se stekli svi potrebni uvjeti za raspisivanje javnog natječaja za dodjelu koncesije. Ministarstvo će javni natječaj objaviti nakon lokalnih izbora, najavio je Rudić.
Luka Jaz radila se prije više od 40 godina kad je predsjednik Skupštine općine Biograd bio upravo Mirko Rudić koji je tu dužnost obnašao u tri mandata.
– Kao predsjednik bivše Skupštine općine Biograd imao sam ovlasti da tadašnja mjesna zajednica raspolaže s novcem za izgradnju tog velikog projekta, luke Jaz, podsjeća Rudić koji je u funkciji predsjednika ŠRU Podlanica u najvišim državnim i županijskim udrugama za sportski ribolov.
Izmjenama i dopunama Zakona o pomorskom dobru i lukama biogradska komunalna tvrtka Bošana je 2010. godine izgubila koncesiju u lučici Jaz. Bez koncesionara veže se tko gdje i kako hoće, a vlasnici brodova prigovaraju s razlogom, jer je doista totalno nedefinirano stanje.
– Morat ćemo napraviti reviziju postojećeg stanja. Uvjereni smo kako mjesta ima dovoljno i kako će biti viška vezova nakon što se uvede reda u cjelokupni prostor, najavio je Rudić.
Grad Biograd i Športsko ribolovna udruga Podlanica prije četiri ili pet godina uputili su Ministarstvu zahtjev, točnije pismo namjere da se raspiše natječaj za koncesiju za lučicu Jaz. Međutim, uvjet za raspisivanje natječaja bilo je donošenje novog UPU-a Jaz.
– Sad kad je administracija zadovoljena očekujemo brzo raspisivanje natječaja za koncesiju kako bi sportska luka nakon neophodnih građevinskih i estetskih zahvata bila na ponos svim vlasnika brodova i svih građana Biograda, poručio je Rudić.
Dok lučica ne dobije koncesionara koji će o njoj kvalitetno brinuti, i nadalje će biti nered kakav se događa.
– Koncesijom ćemo osim naplate vezova preuzeti i obvezu uređenja, održavanja reda i čistoće u lučici te obale ako se ošteti, pojasnio je Rudić, istaknuvši kako nije riječ o velikim financijskim dobicima od lučice te da nema straha ni od financijskog gubitka.
Dok je lučica bila u koncesiji Bošane, imali su ugovore s vlasnicima brodova.
– Imamo tim ljudi koji će o svemu skrbiti. Nakon dobivanja koncesije upoznat ćemo sve vlasnike brodova i sve građane Biograda s pravilnikom o korištenju, te uvjetima i načinu održavanja reda u sportskoj lučici Jaz, zaključio je Mirko Rudić.