Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Prvi posjetitelji u TIC će početkom lipnja

15.05.2017. 22:00
Prvi posjetitelji u TIC će početkom lipnja


Radovi na Turističko informativnom centru u palači Cedulin, povijesnom kompleksu gdje će se uskoro smjestiti gradska i županijska turistička zajednica, u završnoj su fazi. Skele uz vanjske zidove građevine, nekadašnje palače Cedulin i stare bolnice prislonjene uz nju, donedavne “crne rupe” grada, uklonjene su još koncem prošlog tjedna, nakon što su okončani svi građevinsko obrtnički radovi.
– Podna podloga u unutarnjem dijelu građevine se suši, ali svi građevinsko-obrtnički radovi su gotovi. Krajem ovog tjedna u planu je početak montaže informativnog pulta te unošenje opreme i namještaja nakon čega slijedi treća faza radova – multimedijalno opremanje i potom tehnički prijem objekta, kaže Ante Rados, direktor Turističke zajednice grada Zadra, ističući kako će “Vrata u kulturu grada Zadra” prve posjetitelje primiti već početkom lipnja, odnosno pred sam početak turističke špice.
Multimedijalno opremanje budućeg TIC-a na prostoru jugozapadnog krila palače Cedulin služit će za bolju promociju i informiranje turista o kulturnim, povijesnim, prirodnim i brojnim drugim atrakcijama grada Zadra i Zadarske županije. Tu će se smjestiti interpretacijski centar, odnosno centar za posjetitelje s najnovijom tehnološkom inovativnošću, dizajnom, originalnošću i pristupačnošću kroz softverska i programska te multimedijska tehnička rješenja, poput centralnog aplikativnog interaktivnog multimedijskog sustava, samostojećih interaktivnih pultova te multimedijskog konferencijskog sustava, kaže Rados.
Dvorišni prostor zamišljen je kao mjesto polazaka turističkih tura po gradu, ali i mjesto održavanja kulturno-zabavnih događaja. U prostoru palače Cedulin smjestit će se info-pult te video-panoi na kojima će posjetitelji moći dobiti informacije o gradu, županiji, ali i drugim zanimljivim dijelovima Hrvatske. U sklopu palače predviđena je i prezentacija arheoloških nalaza pronađenih tijekom arheoloških istraživanja.
Prema ocjeni Turističke zajednice grada Zadra, TIC je glavni uvjet za destinacijski menadžment, ali i za razvoj cjelogodišnje turističke ponude u gradu Zadru i Zadarskoj županiji. Naime, te dvije turističke zajednice zajedno će koristiti ovaj povijesni prostor na samom ulazu u gradsku jezgru.