Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ustavni sud filipjanski HDZ vratio u izbornu utrku

15.05.2017. 22:00
Ustavni sud filipjanski HDZ vratio u izbornu utrku


Hrvatska demokratska zajednica vraća se u utrku za lokalnu vlast u Svetom Filipu i Jakovu. Presudio je tako Ustavni sud RH čije je vijeće, uz izdvojeno mišljenje jednog suca, prihvatilo žalbu HDZ-a na rješenje Županijskog izbornog povjerenstva kojim je njihova lista proglašena nepravovremenom. ŽIP je svoju odluku temeljio na prigovoru MODES-a i SDP-a koji su naveli kako Sanja Santini Šuperba, kandidatkinja pod rednim brojem 10. HDZ-ove liste, ima prebivalište u Zadru, što je u suprotnosti s člankom 3. Zakona o lokalnim izborima koji propisuje da pravo na kandidaturu za člana predstavničkog tijela jedinice ima birač koji na dan stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora ima prijavljeno prebivalište upravo na području jedinice za čije se predstavničko tijelo izbori provode.
Na prigovore MODES-a i SDP-a očitovao se predsjednik Općinskog izbornog povjerenstva Denis Klarendić navodeći kako je utvrđeno da je prilikom podnošenja kandidacijske liste HDZ-a sporna kandidatkinja pod rednim brojem 10 jer je uz očitovanje o podnošenju kandidature dostavila potvrdu o promjeni prebivališta u mjesto Turanj, iz koje proizlazi da je prijavila prebivalište na području Općine Sv. Filip i Jakov prije podnošenja kandidature, no da ta prijava nije bila pravovremeno obrađena u sustavu APIS. Štoviše, provjerom podataka u jedinstvenom registru osoba MUP-a RH utvrđeno je da je HDZ-ova kandidatkinja na dan 20. travnja 2017. godine imala prijavljeno prebivalište u Zadru.
– Ustavni sud prihvatio je žalbu HDZ-a uz izdvojeno mišljenje jednog suca koji je takvu odluku ocijenio nedopustivom, potvrdio nam je Hrvoje Visković iz ŽIP-a, pojašnjavajući kako HDZ u narednih dan, dva mora ponuditi zamjenskog kandidata koji ispunjava sve zakonske uvjete ukoliko žele na lokalne izbore zakazane za 21. svibnja.