Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Presuda mu odmah postala pravomoćna!

Autor: Minja Gugić

15.06.2010. 22:00
Presuda mu odmah postala pravomoćna!


Tužitelj je izmijenio optužnicu te je pokušaj ubojstva prekvalificirao u kazneno djelo pokušaja nanošenja teških tjelesnih ozljeda, pa je Jusić osuđen uvjetno zbog čega su svi bili zadovoljni i odrekli se prava na žalbu
Prvi put na Županijskom sudu u Zadru jučer je donesena pravomoćna, odnosno konačna presuda u kaznenom predmetu nakon okončanog sudskog postupka protiv 42-godišnjeg Mahmuta Jusića zvanog Senad koji je bio optužen zbog pokušaja ubojstva Nihada Dizdarevića 4. siječnja 2008. godine na predjelu Škorobić, na Vrani.
Međutim, tužitelj Radovan Marjanović na kraju je suđenja prekvalificirao kazneno djelo te je Jusić osuđen na šest mjeseci zatvora uvjetno na dvije godine zbog pokušaja nanošenja teških tjelesnih ozljeda.
Naime, za pokušaj ubojstva zakonom je zapriječena zatvorska kazna u trajanju od najmanje tri, pa do 15 godina, dok je za pokušaj teškog ozljeđivanja u pitanju zatvorska kazna od najmanje šest mjeseci do najviše tri godine, a može se izreći i uvjetna osuda što se u ovom slučaju naposljetku i – dogodilo.
S obzirom na to da su i tužitelj, a i Jusićev odvjetnik Filip Brdar bili zadovoljni ovakvim raspletom situacije i donesenom presudom, odrekli su se prava na žalbu te je time presuda postala konačna i pravomoćna što znači da više nema potrebe da o “sudbini” ovog sudskog predmeta svoju konačnu riječ da Vrhovni sud.
Čak je i dugogodišnji sudac Županijskog suda u Zadru, Boris Babić koji je u ovom slučaju predsjedao Sudskim vijećem, komentirao kako ni on u svojoj praksi nije imao ovakav slučaj.
Zadovoljan je bio i optuženi Jusić koji se na početku suđenja povodom optužnice kojom mu se stavljao na teret pokušaj ubojstva izjasnio kako se ne osjeća krivim, dok je sada priznao sve navode iz izmjenjene optužnice, dodao kako se osjeća krivim i izrazio kajanje zbog svega što se dogodilo. Bio je pod utjecajem alkohola i smanjeno ubrojiv.
Za vrijeme trajanja sudskog postupka, Jusić se branio sa slobode.