Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Rasprava u slučaju tragedije na otoku Ižu zakazana nakon dvije i pol godine stanke!

15.06.2011. 22:00
Rasprava u slučaju tragedije na otoku Ižu  zakazana nakon dvije i pol godine stanke!


Nezapamćena tragedija dogodila se 8. srpnja 2007. godine. Pavešić je vozio kombi kojim su se nakon proslave rođendana prijatelji u zoru vraćali kući. Troje mladih na mjestu je poginulo. Optuženi mladić u međuvremenu je postao liječnik i stažira u zadarskoj bolnici


Nakon nevjerojatne dvije i pol godine stanke, danas bi se na Općinskom sudu u Zadru trebao nastaviti sudski proces protiv 26-godišnjeg Jure Pavešića koji je optužen za izazivanje stravične prometne nesreće u kojoj je 8. srpnja 2007. godine na otoku Ižu poginulo troje mladih mještana, njegovih prijatelja.
Prva je rasprava u ovom suđenju održana još 20. siječnja 2009. godine, dok je optuženi mladić bio student medicine, a održane su tek dvije rasprave.
Do gotovo nezamislivog zastoja u ovom suđenju je između ostalog došlo i do izmjenjivanja sudaca kojima je “spis Pavešić” bio dodijeljen tako da će naposljetku, danas Sudskim vijećem predsjedati mlada sutkinja Ana Brkić, inače, nevjesta suca Vrhovnog suda RH.
Optužnica je podignuta sredinom rujna 2008. godine, više od godinu dana nakon tragedije i nakon opsežne i vrlo zahtjevne istrage, tijekom koje je ispitano više svjedoka te su obavljena razna vještačenja, uključujući i ona vještaka prometne struke. Utvrđeno je da je mladi vozač ipak bio pod utjecajem alkohola od oko 1,5 promila. Kombi koji je vozio bio je neregistriran, a jedan od svakako nezanemarivih čimbenika, bio je i umor vozača jer se tragedija dogodila u zoru, kada se četvero prijatelja vraćalo kući s proslave rođendana i cjelonoćnog provoda.
Tada je na mjestu poginula Lucija Antunac (20), Mikela Marijan (19) i Silvio Sutlović (23), dok je Jure Pavešić (23) s teškim ozljedama prevezen u zadarsku Opću bolnicu.   Nakon operativnog zahvata njegovo se zdravstveno stanje poboljšalo i stabiliziralo.
Jutro nakon tragedije nije se sa sigurnošću znalo čak ni kada se točno dogodila ova stravična nesreća, jer je kombi s unesrećenima sasvim slučajno pronašla mještanka koja je išla baciti smeće oko 8 sati.
Mladi Ižani vraćali su se navodno iz kafića “Art caffe” koji se nalazi na kraju otoka u uvali Bršanj. Krenuli su prema Malom Ižu i sletjeli s ceste u provaliju duboku oko šest metara, a pomoć im je zapravo stigla tek četiri do pet sati nakon nesreće.
Nesretna je okolnost bila i ta što se na tom dijelu ceste u zavoju, koji nije preoštar, nalazila i garaža koja je u visini ceste, a u čiji je rub kombi prvo udario te nakon toga sletio s ceste u provaliju.
Nakon što su ga vatrogasci rezanjem lima izvukli iz kombija, Pavešić je prevezen brodom do Sukošana gdje je čekalo vozilo Hitne pomoći, pa je tek u 10.30 sati sljedećega dana došao do bolnice.
Na prvoj je raspravi Pavešić rekao kako se ničega ne sjeća i kako se ne može točno izjasniti o svom stavu je li kriv ili ne, ali je rekao kako se osjeća odgovornim za ono što se dogodilo. Optužnicom se tereti zbog izazivanja prometne nesreće s neizravnom namjerom jer je pod utjecajem alkohola, nakon neprospavane noći vozio tehnički neispravan i neregistriran kombi te je na taj način odveo svoje prijatelje u smrt.
Tada su svjedočili i mladi Ižani koji se svi međusobno poznaju i druže i koji su rekli da su te večeri bili na proslavi rođendana. Ispričali su kako je bilo veselo i kako su uglavnom svi pili. Svi su posvjedočili da je i Jure Pavešić te večeri pio.
Saslušan je i vještak prometne struke Slobodan Erslan koji je među ostalim rekao da je optuženi Pavešić u trenutku prometne nesreće vozio kombi između 70 i 80 km/h. Dodao je da nije uočio nikakav nedostatak na kočionom sustavu kombija.
Mladi Pavešić u međuvremenu je okončao svoj studij medicine i diplomirao te kako smo saznali, sada stažira u zadarskoj Općoj bolnici.
Zbog proteka tako puno vremena od prve održane rasprave, ovaj će sudski proces formalno morati početi ispočetka.