Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

“Sveta Kata” pokazala kako se prede vuna

15.06.2011. 22:00
“Sveta Kata” pokazala kako se prede vuna


U sklopu manifestacije “Lipanj u Ivaniću”, zemunički KUD sudjelovao je na 6. smotri folklora “Otoka Ivanića” na kojoj je nastupilo deset KUD-ova. Prema riječima zemuničkih folkloraša, uspješno su predstavili tradicijsku baštinu Hrvata Ravnih kotara. Posebno je do izražaja došla prezentacija starih običaja češljanja i predenja vune


KUD “Sv. Kata” iz Zemunika ove godine  je zasigurno najaktivniji u  Zadarskoj županiji, barem  što se tiče brojnosti putovanja. Najmanje su kod kuće  u Donjem i Gornjem Zemuniku. Zahvaljujući činjenici da je Općina Zemunik  Donji početkom godine kupila moderni školski autobus  s klimom i videom usprkos  recesijskim vremenima stalno negdje putuju i nastupaju  po Lijepoj Našoj. Od susreta  do susreta folklora, od smotre do smotre.
Nakon nastupa na Petoj  večeri folklora “Kumpanija  Kosirići i gosti” u Tinjanu, u  istoimenoj općini kod Pazina  u Istri, i na 27. smotri folklora  “Na Neretvu misečina pala” u  Metkoviću, te pohoda u Zagreb gdje je dvoje mladih  članova KUD-a Ana Marija  Matković i Mate Marušić na  Hipodromu darivalo svetog  oca Benedikta XVI., Zemuničani su nastavili svoja putovanja i to u Zagrebačku  županiju u Ivanić Grad.
 U sklopu manifestacije  “Lipanj u Ivaniću”, sudjelovali su na 6. smotri folklora  “Otoka Ivanića” na kojoj je  nastupilo deset KUD-ova.
Prema riječima zemuničkih folkloraša, uspješno  su predstavili tradicijsku  baštinu Hrvata Ravnih kotara. Posebno je do izražaja  došla prezentacija starih  običaja češljanja i predenja  vune. Stručni ocjenjivački  sud je posebno bio  oduševljen brojnošću  KUD-a, kao i velikim brojem  mlađih članova.
Naime, zamjetan je sve  veći interes mlađih naraštaja  Zemuničana za očuvanje starih tradicijskih običaja. Stariji članovi KUD-a s velikim  entuzijazmom u svoje redove  primaju mlađe članove koji  će svojim mladenačkim poletom i dalje održavati tradiciju obučavajući ih sa starim tradicijskim napjevima,  pjesmama, plesovima i  običajima, da se nikad ne  zaboravi.
Odmah po povratku iz  Moslavine, čuvari narodnih  običaja iz Zemunika nastavili  su svoj predani rad za daljnje  nastupe kao i pripremu novog u nizu vikend putovanja,  odlaska u Lužane pored Slavonskog Broda početkom  srpnja, gdje će se u nazočnosti općinskog čelništva  održati i bratimljenje s njihovim KUD-om “Graničar”.
Velika turneja Zemuničana po Hrvatskoj bit će  potom tek na neko vrijeme  prekinuta. Naime, već za 23.  srpnja najavljuju spektakularnu manifestaciju Treću  večer pisme, folklora i starih  običaja “Dođi, diko, u Kotare  ravne – Zemunik  2011.”