Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Za kilogram maraške Dona daje 4,20 kuna

15.06.2011. 22:00
Za kilogram maraške Dona daje 4,20 kuna


Do blagdana Velike Gospe proizvođačima će od 4,20 kuna biti isplaćeno 1,20 kuna po kilogramu, dok će se preostale tri kune isplatiti u rujnu i listopadu, kaže Zavoreo


Dona iz Donje Stubice počevši od ponedjeljka otkupljivat će višnju marašku po cijeni od 4,20 kuna po  kilogramu. Količine otkupa su  neograničene, a otkupna stanica bit će tradicionalno u Škabrnji, kod Jure Škare Vumija,  najavio je direktor Done Joško  Zavoreo, koji je još prije tri  godine bio direktor zadarske  Maraske.
Očekuje se brza reakcija  Maraske i privatnih otkupljivača za otkup autohtone sorte  maraške iz ravnokotarske “regije maraške”, najcjenjenije  svjetske sorte višnje. Cherry,  Griotte, Maraschino i Amarena samo neke od najčuvenijih robnih marki koje kao  sirovinsku osnovu koriste marašku.
Iako se još uvijek od  stručnjaka očekuje zeleno svjetlo za početak berbe, najintenzivnija berba se očekuje već  idućeg tjedna kada su tri državna praznika gotovo spojena s  vikendom. Bez otkupa, prerade i proizvodnje, ovoj autohtonoj voćki, simbolu zadarskog  kraja i zaštitnom znaku Dalmacije, prijeti potpuna propast.
Isplate do listopada
– Do blagdana Velike Gospe  proizvođačima će od 4,20 kune  biti isplaćeno 1,20 kuna po kilogramu, dok će se preostale tri  kune isplatiti u rujnu i listopadu, rekao je direktor donjostubičke Done, koja je u  segmentu proizvodnje sokova  napravila velik poslovni iskorak.
Sve do prije dvije, tri godine  zadarska Maraska je otkupljivala oko 60 vagona ili 600 tona  maraške, i to po znatno višim  otkupnim cijenama od ovogodišnjih, naročito prošlogodišnjih. Prije nekoliko godina  čak 90 posto otkupa, oko 530  tona višnje maraške, otkupljeno je od proizvođača iz Škabrnje i Prkosa. Problemi s otkupom i niske cijene prije dvije  godine rezultirale su protestima proizvođača i sječom stabala zasađenih dijelom državnim poticajima, a najavljivala  se i prosvjedna blokada prometnica u zadarskom zaleđu.
Maraska se  okrenula sebi
Iako je uzgoj i urod maraške  još daleko od prijeratnog kada  se na zadarskome području na  oko milijun stabala bralo do  2.500 tona ploda, protekle godine u Ravnim kotarima ubrano je 60 vagona ili 600 tona  maraške.
 Zadarska Maraska u godini  recesije, ograničenim financijskim potencijalima, krizi na  tržištu i teškoćama s naplatom  u prodaji, lani prvi put nije  mogla otkupiti svu količinu na  tržištu. Otkupila je tek 14 tona  “maruške”, kako se ovdje naziva, za 3,50 kuna po kilogramu  na tri rate, Dona je otkupila 12  tona po tri kune, dok je tvrtka  Krvavac otkupila četiri tone.
Dakle, gotovo polovina uroda, gotovo 30 vagona maraške,  prodano je privatnim kanalima. Što zbog niske cijene, što  zbog nesigurnosti otkupa cjelokupnog uroda, maraška se  silom prilika prodavala u Splitu, Makarskoj, Imotskom, po  cijeni od 6 do 8 kuna.
 


Gdje sa 600 tona maraške?




Nakon Domovinskog rata uz državne potpore i angažiranost Maraske u Škabrnji i Prkosu posađeno je više od 200 hektara novih nasada. Samo u Škabrnji i Prkosu ima oko 230 proizvođača koji na ukupno 250 hektara i 140 tisuća stabala očekuju urod više od 600 tona maraške. Maraska je usto posadila na Vlačinama 95.000 stabala, čiji je urod prispio već prošle godine. Činjenica je da trenutačno na tržištu ima više voća nego ga ono može “progutati”, što bi moglo presuditi bavljenju ovim poslom u dosta domaćinstava.