Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Od šprica i igala očišćena narkomanska gnijezda u centru grada

Autor: Suzana Bandić

15.06.2013. 22:00
Od šprica i igala očišćena narkomanska gnijezda u centru grada

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



Upravo kako su to i najavili, članovi Udruge Nada jučer su od infektivnog otpada očistili lokaciju Citadela te parkove Kapetanski i Kraljice Jelene Madijevke.
U starim, već dobro poznatim narkomanskim gnijezdima pronašli su tek 30-ak šprica, igala i čepova za igle što je upola manje nego inače, no ne zato što se smanjio broj konzumenata na otvorenim prostorima, već zato što su komunalni djelatnici svega par dana ranije pokosili travu na istim tim lokacijama i očistili prostor od smeća, pa tako i infektivnog otpada.  
Udruga Nada jedina je organizirana građanska skupina koja na zadarskom području skuplja infektivni otpad. To je i razlog zašto sve češće zvoni telefon u udruzi na adresi Franje Petrića 3. Građani im, naime, sve češće javljaju gdje se okupljaju narkomani i gdje ima odbačenih igala i šprica. Upravo na temelju dojave savjesne Zadranke članovi Nade, ovih će dana počistiti lokaciju kod Sfinge.
Osim dojava za lokacije na kojima se nalazi infektivni otpad građani se u udrugu Nada mogu javiti za pomoć ukoliko trebaju bilo kakve informacije vezane uz ovisnost. Tamo odnedavno rade četiri osobe koje, ukoliko ne znaju odgovor, će znati gdje osobu za pomoć uputiti.
U subotnjoj akciji čišćenja članovima i volonterima iz udruge Nada pridružili su se i članovi Ekološke sekcije pri Udruzi Hrvatska sloga diljem svijeta na čelu s prof. Marinom Buovcem. Oni su jučer čistili i uvalu ispod Osnovne škole Krune Krstića, kao i plažu, a s ciljem očuvanja prirode i razvijanja svijesti građana.