Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

“Davanje krvi svima pada, samo ne nama”

15.06.2016. 22:00
“Davanje krvi svima pada, samo ne nama”


– Preko ljeta uvijek treba više doza krvi imati u rezervi, a mi se trudimo s naše strane, što najviše možemo, da u zadarskoj bolnici krvi nikada ne nedostaje, ističe predsjednik DDK Kalelarga Venci Jurin
Iako se 15. lipnja obilježava kao Svjetski dan darivatelja krvi, njima nikada ne treba povod da svoju humanost pokažu na djelu, pa je tako bilo i jučer, kada je Udruga dobrovoljnih darivatelja krvi Kalelarga organizirala još jednu u nizu svojih akcija, već tradicionalno u zadarskom Hrvatskom narodnom kazalištu.
Akcija je počela u 8 sati i kao i uvijek, čekalo se strpljivo u redu. U samo sat vremena već je bilo prikupljeno preko 25 doza krvi, a brojni donatori stajali su u redu kako bi i oni dali svoj doprinos. Teško je reći tko je sve jučer bio u foajeu kazališta i mladi i “stari” i oni srednjih godina i poznate i nepoznate gradske “face” – ujedinjeni u istom cilju…
Ukidaju im prava
– Preko ljeta uvijek treba više doza krvi imati u rezervi, a mi se trudimo s naše strane, što najviše možemo, da u zadarskoj bolnici krvi nikada ne nedostaje. Nažalost, moram reći da, općenito, dobrovoljno darivanje krvi “pada” i to više nije kao što je nekada bilo ali mi se ne damo, zaključio je jedan od najpoznatijih Zadrana Venci Jurin, dugogodišnji predsjednik i dobri “duh” Kalelarge.
Jurin nije odolio a da i ovoga puta ne upozori kako dobrovoljni darivatelji krvi više nemaju prava koja im pripadaju kao što je, primjerice, i ono što bi trebalo biti tako jednostavno i normalno, a to je da barem ne čekaju red kada trebaju ići kod liječnika. Dodao je i kako smatra da bi se i zadarski Crveni križ morao puno više angažirati kada je darivanje krvi u pitanju jer, kako je rekao Jurin, to im je među ostalim i u “opisu posla”.
U svakom slučaju akcija darivanja krvi zadarske Kalelarge uvijek je i više od toga.
Poznata ekipa
– Kada je Kalelarga u pitanju ništa me ne može spriječiti da se ne odazovem akciji a danas sam dao krv 35. put. Akcije su sjajno organizirane. Uvijek bude pjesme, kao što je i danas. Sretnem prijatelje, drage ljude pa je to sve zajedno jedno lijepo druženje i zajedništvo u humanom cilju – rekao je Ivica Obad, poznati bivši košarkaš Zadra.
Bila je tu i “ekipa” sa zadarskog suda. Jedna od darivateljica iz “ekipe” je i Nina Pavić, koja daruje krv još od svojih srednjoškolskih dana. Do jučer 22 puta. Sudac Županijskog suda u Zadru Marijan Bitanga također akcije Kalelarge ne propušta, i tako 30 puta. Vesela Duka jučer je dala krv 33. put, a bila je i među svojim kolegama iz Udruge koja je odmah, neposredno nakon Domovinskog rata, otputovala u Vukovar kako bi pomogla Vukovarcima i dala krv u gradu-heroju.
Zadarska Udruga dobrovoljnih darivatelja krvi Kalelarga pokazala je tada kad je bilo najteže, baš kao i jučer kada je u kazalištu organizirala još jednu od svojih uspješnih akcija, koliko je veliko njihovo srce jer je u samo par sati prikupljeno 120 doza krvi.