Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

‘Tijelo duše’ Dragana Kwiatkowskog

15.06.2016. 22:00
‘Tijelo duše’ Dragana Kwiatkowskog


Autorove skulpture i slike imaju ritam i energiju, otvorene su za komunikaciju i dijalog, istaknuo je Draženko Samardžić
U Zavičajnom muzeju Biograd na Moru u srijedu navečer svečano je otvorena izložba skulptura i slika Dragana Kwiatkowskog “Tijelo duše”. U svečanosti otvaranja su pored autora sudjelovali Draženko Samardžić, ravnatelj Zavičajnog muzeja i Petar Bavčević, koji je zajedno s Jakšom Fiamengom pisac predgovora u katalogu izdanom u povodu ove fascinantne izložbe.
Jakša Fiamengo je, između ostalog, napisao: “Figura, najčešće ljudska, i njezina stilizacija u fokusu su likovnog zanimanja Dragana Kwiatkowskog, koji i na ovoj izložbi nastoji proniknuti u odnose forme i sadržaja, stvarnog i imaginarnog, uzvišenog i profanog… Na ovoj izložbi  predstavlja grupu figura okupljenih oko središnjeg stola, koji ujedno može biti i ‘pjaca’, mediteranski trg, forum, mjesto okupljanja uz koje je razmješteno 12 likova, a oko njih se u koncentričnim krugovima nižu i druge figure, da bi sve završilo na okolnim zidovima, svojevrsnom horizontu, u crtežima koji slijede jedinstvenu autorovu skulptorsku ruku u stilizaciji likova i fizionomiranju karaktera… Prihvatimo ovu likovnu skladbu kao kutiju darova koji nas sjećaju i opominju kojih smo i sami važan dio”, naveo je Fiamengo.
 Djela imaju ritam i energiju
Otvorajući izložbu Draženko Samardžić je kazao kako se Dragan Kwiatkowski, samozatajni kipar i dragovoljac Domovinskog rata, bavi i  slikarstvom te grafičkim dizajnom.
– Autorove skulpture i slike imaju ritam i energiju, otvorene su za komunikaciju i dijalog, istaknuo je Samardžić dodavši kako se izložba održava u organizaciji Zavičajnog muzeja i pod pokroviteljstvom Grada Biograda, a postavila ju je Ankica Krpina, autorova životna družica.
Akademski kipar Dragan Kwiatkowski je podrijetlom iz Poljske, a od 1985. godine živi i stvara u Zadru. Autor je tridesetak radova postavljenih u javnom prostoru, sudionik je 15 samostalnih te 50-ak skupnih izložbi.
Među poznatijim radovima je kameni reljef Krista Učitelja, koji je postavljen na svečanoj pozornici u Zadru, s koje je Sveti Otac 2003. godine predvodio liturgijsku molitvu “Slavlje šestog časa”, potom replika nekadašnje “škafe” u kamenu dolitu, na spomeniku žene s vodom sa zadarske Belafuže; instalacije “Domovinski rat” kod Skoblara u Zadru i na Maziji 1991.-1992.; spomenik “Oltar domovine” u Nadinu, dovršetak djela preminulog Petra Kazije, križa teškog 120 kilograma iz drva starog oko dvije tisuće godina za procesiju 2010. godine u sklopu susreta Hrvatske katoličke mladeži; Stepinčev kip u vitraju crkve Bezgrešnog začeća BDM na Puntamici; 20 medaljona četiriju otajstava krunica: radosnih, žalosnih, svjetla i slavnih u crkvi sv. Jurja u Viru…
Sukob između modernog i klasičnog
– Skroman kao čovjek, Dragan Kwiatkowski je osoba koja se ne da uokviriti. Prepun dosjetki i duhovnih upadica, slobodna duha pokazuje snagu svoje umjetničke inspiracije. U vlastitom sukobu između modernog i klasičnog stvara svoj autentični opus. Dragana Kwiatowskog doživljavam kao svestranog ‘modernog manirista’ s jakim akademskim (klasičnim) duhom”, u katalogu izložbe između ostalog je napisao Petar Bavčević.
Izložba “Tijelo duše” u biogradskom Zavičajnom muzeju ostaje postavljena do 31. srpnja.