Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Bogate i slavne zanima kulturna baština Zadra

Autor: Irena Jurjević

15.07.2010. 22:00
Bogate i slavne zanima kulturna baština Zadra

Foto: Filip BRALA



Kada su nam se javile poznate osobe, nije bilo nekih specifičnih prohtjeva, i uglavnom su se interesirali za domaću ponudu, poput restorana. U pravilu, zahtjevi im se svode na interes za kulturnu baštinu i muzeje, kazao je direktor Turističke zajednice Zvonko Šupe
Kada se spomene sintagma “mondeno hrvatsko ljetovalište” na pamet padaju dva mjesta – Dubrovnik i Hvar. I dok je Hvar titulu mondenog ljetovališta počeo stjecati u posljednjih desetak godina, Dubrovnik se u svijet, kao jedna od najatraktivnijih destinacija, lansirao još u drugoj polovici devedesetih godina prošlog stoljeća. Novogodišnji dočeci u Dubrovniku uvrštavani su na najatraktivnije liste poznatih svjetskih časopisa, a sam grad među najpoželjnija svjetska ljetovališta. Tom Cruise, Nick Nolte, Michael Douglas i Catherine Zeta Jones, Valentino, ili pak Kevin Spacey – samo su neke od zvijezda koje su pohodile Dubrovnik, bilo privatno, ili u sklopu gostovanja na Dubrovnik Film Meeting-u. Kada su u pitanju plovidbeni planovi velikih jahti na Jadranu, osim najposjećenijih Dubrovnika i Hvara, nezaobilazne su stanice Skradin, Kornati i Brijuni.
Konkurirati Dubrovniku
Kontinuitet medijskih napisa u posljednjih nekoliko godina, pokazuje kako se i Zadar pretvara u destinaciju koju izabiru poznate osobe iz svijeta glazbe i filma. Samo ovog ljeta, u nepuna dva tjedna, u Zadar su stigli Eva Longoria i njezin suprug Tony Parker, a gradom se proširila vijest i kako je u zadarsku Zračnu luku svojim zrakoplovom sletjela Slavica Ecclestone. Iako se očekivao njezin dolazak u zadarsku morsku luku, u jadranski akvatorij ovog ljeta još nije uplovila njezina jahta “Petara”. Zadrom je, ipak, već prodefilirao određeni broj velikih jahti, iako osim spomenutih, nitko od vlasnika nije poznat široj javnosti. No, podatak da su Kalelargom prošetale pojedine kraljevske arapske obitelji, vrijedan je pažnje.
Na upit koliko su upoznati s dolascima poznatih i dobrostojećih gostiju u Zadar, te dolazi li ikad do toga da im se javljaju s nekim zahtjevima, direktor Turističke zajednice Zvonko Šupe odgovara kako poštuju njihovu privatnost, a ukoliko nešto traže od njih – reagiraju, iako je to jako rijetko.
– Uglavnom postoji agent koji vodi računa o brodu, pa im on i preporučuje što će obići. U nekoliko slučajeva, kad su nam se javile poznate osobe, nije bilo nekih specifičnih prohtjeva i uglavnom su se interesirali za domaću ponudu, poput restorana. U pravilu, zahtjevi im se svode na interes za kulturnu baštinu i muzeje gdje nalaze ono što im je interesantno.
Na upit može li Zadar konkurirati nešto razvikanijim hrvatskim ljetovalištima, Šupe odgovara potvrdno.
– Svatko može konkurirati, jer, Dubrovnik nudi jedan “lijepi plastificirani grad”, maketu, dok Zadar nudi grad bogate kulturne povijesti, ali i nacionalne parkove. Mi smo okruženi s čak četiri nacionalna parka i već samim tim Zadar može konkurirati. Zadar silno prednjači svojim ljepotama, kako gradskim, tako i onima u okruženju, a one su neusporedive sa svim drugim gradovima na Jadranu.
Sve više megajahti
Šupe, ipak, priznaje kako u Zadru ne postoje sve pretpostavke da bi ponuda u potpunosti zadovoljila prohtjeve klijentele značajne platežne moći.
– Luka nam je još uvijek zakrčena. Dok se luka ne prebaci u Gaženicu, mi ne možemo primati toliko velike brodove. Na turističkom segmentu se uvijek može raditi više, budući da se radi o ljudima, a mi radimo koliko možemo. Primjerice, ne možemo se izboriti za određene gradske hotele poput “Zagreba”, “Beograda” i “Foruma” koji su blokirani od strane raznih vlasnika, zaključuje Šupe.
Na položaj Zadra naspram ostatka Jadrana, pozitivno gleda Dorijan Dujmić, direktor BWA Jachting-a, vodeće tvrtke u pružanju usluga megajahtama na području Hrvatske.
– Zadar dosta dobro stoji po pitanju posjeta megajahti u posljednjih par godina. Naime, dobivamo sve više upita za dolazak jahti u Zadar, a razlog tome jest sve veći napredak Zračne luke Zadar. Sve je više dolazaka vlasnika jahti u zadarsku Zračnu luku, pa tako imamo situacije u kojima jahta u Zadar dođe tjedan dana ranije, tijekom kojih se vrše pripreme oko kupovine namirnica, cvjetnih aranžmana i čišćenja kako bi sve bilo spremno za dolazak gazde, pojašnjava Dujmić.
Što se, pak, tiče veličine zadarskih gatova i (ne)mogućnosti primanja jahti dužih od sto metara, Dujmić odgovara kako je situacija svugdje ista.
– Veličina gatova je takva kakva jest. U Hrvatskoj ne postoje gatovi za prijem megajahti dužih od 100 metara, pa ni u Dubrovniku, gdje su oni rezervirani jedino za prijem kruzera. Kada se na Zadar pogleda iz tog kuta, mislim da nema nekih posebnih pitanja koja bi trebalo riješiti, zaključuje Dujmić.
Na pitanje o sadržaju zahtjeva njegovih klijenata koji dolaze u Zadar, Dujmić odgovara kako ih uglavnom zanima razgledavanje grada, dok su manje orijentirani na gradsku gastronomsku ponudu, jer se po tom pitanju uglavnom oslanjaju na svog brodskog kuhara.
 


Bogati i slavni u Zadru


Još prije desetak godina, među prvim poznatim holivudskim zvijezdama koje su nogom kročile na zadarsku rivu bila je Gwyneth Paltrow koja je u Zadar stigla u pratnji poznatog modnog kreatora Valentina. Zadrom su prodefilirale i Carolina od Monaca te Irina Maladine, a zanimljiv je podatak da njezin bivši suprug milijarder Roman Abramovič redovito svakog ljeta slijeće sa svojim privatnim avionom u zadarsku Zračnu luku nakon čega ga helikopter prebacuje na njegovu jahtu usidrenu negdje u zadarskom akvatoriju.
Prije dva ljeta Slavica i Bernie Ecclestone su u šetnji Zadrom isprobali zadarski burek, te potom stopirali jedno vozilo kako bi se odvezli do jahte. To im nije bila prva šetnja gradom, budući da je, prema priči vlasnika štandova, šetnja zadarskom tržnicom i kupovanje namirnica nešto u čemu je čelni čovjek Formule 1 redovito uživao dok je boravio u Zadru. Nekoliko dana prošlog ljeta poglede građana plijenila je mega jahta “A” ruskog milijardera Andreja Melčenka dugačka čak 119 metara, a valja spomenuti i kako je Zadar matična luka dvjema jahtama koncerna “Agram” – “Klobuk” i “Agram”. Osim dolaska poznate i dobrostojeće klijentele, te njihovih jahti koje su uplovljavale i isplovljavale iz Zadra, zapamćen je ostao i dolazak automobilističke legende Michaela Schumachera koji je kao mjesto gdje će večerati odabrao restoran “Niko” na Puntamici.




 


U Dubrovniku glumci, u Zadru glazbenici


Osim posjeta poznatih osoba i u privatnom aranžmanu, još se jedna paralela može se povući između Dubrovnika i Zadra. Riječ je o službenom gostovanju zvijezda internacionalnog kalibra. No, dok je Dubrovnik orijentiran na film, Zadar se posljednjih godina profilirao kao mjesto vrhunskih koncerata kojih se ne bi posramile ni europske metropole.
Već nekoliko godina u Dubrovniku se održava “Dubrovnik Film Meeting” koji je do sada okupio značajan broj glumačkih zvijezda, a Zadar se može pohvaliti serijom velikih koncerata u Jazinama i na Forumu. Ipak, dok je “Dubrovnik Film Meeting” rezultat privatne inicijative pokrenute od strane jadranskih luksuznih hotela u suradnji sa “Sarajevo Film Festivalom”, serija koncerata koja je obuhvatila gostovanja vrhunskih pjevača svjetske reputacije Zucchera, Lennyja Kravitza, Josea Carrerasa, te ove godine Seala, može se zahvaliti uglavnom inicijativi Turističke zajednice Grada Zadra koja je prepoznala značaj dovođenja poznatih svjetskih glazbenika.