Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Hrvati, dobro nam došli!

Autor: Andrija Prović

15.07.2010. 22:00
Hrvati, dobro nam došli!

Foto: Zvonko KUCELIN



Na ovogodišnjim HSI nastupit će oko 750 sportaša iz 24 države. Nekoliko država s prošlih Igara nema svoje predstavnike, a četiri države sudjeluju prvi put: Brazil, Crna Gora, Čile i Nizozemska
Nakon četiri godine Zadar će ponovno ugostiti Hrvatske svjetske igre. Radi se o susretu dvije Hrvatske, domovinskoj i iseljenoj, odnosno o jednom izuzetno važnom programu – rekao je Josip Ante Sovulj, predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa, otvorivši jučerašnju konferenciju za medije održanu u Press centru ŠRC-a Višnjik. Poslije uvodnih riječi organizatora, Jure Strika, ravnatelj HSI, novinare je upoznao s pojedinostima sportskog i kulturno-zabavnog programa koji će od 18. do 23. srpnja povezati Hrvate iz cijelog svijeta.
– Hrvatske svjetske igre su amatersko sportsko natjecanje koje okuplja Hrvate i njihove potomke iz cijelog svijeta. Glavni cilj Igara njihovo je povezivanje s domovinom i obrnuto. Najvažnija poruka s ove tiskovne konferencije glasi: Ovo je trenutak velike radosti i veselja! Ponosni smo što možemo dočekati Hrvate iz cijelog svijeta! Kao i 2006. godine, možemo ponoviti istu rečenicu: U trenutku kada Igre budu proglašene otvorenim, naša misija je u potpunosti ostvarena – istaknuo je Strika.
Na ovogodišnjim HSI nastupit će oko 750 sportaša iz 24 države, kao i na prvim Igrama.
– Početkom godine imali smo brojku od 1.200 prijavljenih, no uzevši u obzir nepovoljne prilike u cijelom svijetu, zadovoljni smo odazivom. Nekoliko država s prošlih Igara nema svoje predstavnike, a četiri države sudjeluju prvi put: Brazil, Crna Gora, Čile i Nizozemska – kaže Strika, dodajući:
– Iako je Austrija imala svoje predstavnike 2006. godine prvi put sudjeluju Gradišćanski Hrvati iz Austrije. Posebno nam je drago što će sudjelovati jedna brazilska delegacija koju većim dijelom čine potomci pripadnika njemačke nacionalne manjine, Folksdojčeri, koji su do II. svjetskog rata živjeli na području Slavonije. Također smo sretni i zbog dolaska Hrvata iz Boke Kotorske.
Pored sportskog, u kulturnom i zabavnom dijelu programa očekuju se nastupi još 150 sudionika iz inozemstva. Igre će otvoriti Lynne Yelich, kanadska ministrica hrvatskih korijena i hrvatski ministar MVPEI Gordan Jandroković.
– To potvrđuje da Igre daleko nadilaze sportski karakter. Pored ministrice Yelich, na svečanom otvaranju očekujemo nekolicinu stranih političara s hrvatskim korijenima. Jedan od njih je Tony Krstičević koji je zastupnik u parlamentu Zapadne Australije. Očekujemo dolazak kanadskog ambasadora u Hrvatskoj. Tijekom Igara sudionik će posjetiti i drugi ambasadori stranih država. Svoj dolazak potvrdio je i predsjednik HOO-a, Zlatko Mateša.
Uz sportske, Igre će obilovati i raznovrsnim kulturnim manifestacijama.
– Kroz tjedan Igara u Zadru održat će se Večeri
hrvatske iseljeničke lirike u suradnji sa Sveučilištem u Zadru, posjet gradu Ninu, ribarska fešta u Posedarju. Kao novost u programu najavljujemo i gostovanje predstavnika Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata iz Zagreba koji će u srijedu, 21. srpnja, održati predavanje o počecima suvremene hrvatske države do njezinog međunarodnog priznanja. Ovaj događaj posebno najavljujemo jer je dogovoren nakon tiskanja našeg vodiča za HSI – podvukao je Strika.
 


Ragbi prije otvaranja


Igre će se održati na području Zadra, osim nogometa, rezerviranog za Posedarje. Hrvati će tako snage odmjeriti u boćanju, košarci, malom nogometu, nogometu, odbojci, odbojci na pijesku, plivanju, rukometu, ragbiju, stolnom tenisu, tenisu i vaterpolu. Sportski dio programa bit će otvoren ragbijem u nedjelju ujutro u 9.30 sati na ŠRC Višnjik.




 


Za početak misa u katedrali


Program otvaranja Igara započinje u nedjelju, 18. srpnja, u 18 sati svetom misom koju će u katedrali Sv. Stošije predvoditi mons. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup. Nakon svete mise položit će se cvijeće na grob mons. Ivana Prenđe, pokojnog zadarskog nadbiskupa, koji je dao veliku podršku prvim Igrama održanima 2006. godine. Drugi dio nedjeljnog programa počinje u 19.30 sati na Poljani pape Ivana Pavla II. uz defile sudionika i podizanje zastave Igara.


 


Financije


Igre se gotovo u cijelosti financiraju kotizacijama sudionika i prilozima Hrvatskog svjetskog kongresa.
– Pokroviteljstva, donacije i sponzorstva ukupno čine tek 2 posto proračuna Igara. Pokrovitelji igara su Zadarska nadbiskupija, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija te Hrvatski olimpijski odbor – naglasio je Strika.