Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ana Morić iz Pristega nova miss sela

15.07.2012. 22:00
Ana Morić iz Pristega nova miss sela


Djevojke su morale odgovarati na pitanja “Od čega se prave bile, a od čega crne divenice?”, “Što je badilj?”, “Kako se pravi sir?”, “Koliko je star Benkovački sajam?”, “Što je to armelin?”, “Kada i zašto se strižu ovce?”…


Ana Morić iz Pristega nova je miss sela Zadarske županije, izabrana u subotu u Benkovcu na trinaestom izboru “Missela” – izboru najljepše djevojke Zadarske županije sa stalnim prebivalištem na selu te je kući ponijela nagradu, kosilicu za travu. Pobjedničku krunu misici je uručila prošlogodišnja pobjednica Anamarija Ražov iz Škabrnje.
Pratilje su iz Karina Gornjeg, Valentina Tomić i Leonora Turkalj, Miss osobnosti je Anamarija Fabijan iz Zemunika Donjeg, za što je nagrađena tlačnom prskalicom,
Miss nošnje je Leonora Turkalj, također, iz Karina Gornjeg. Glavni cilj događanja i ove je godine bila promocija i očuvanje narodnih običaja i folklora.
U prvom planu predstavljanje sela
Teške odluke donosio je peteročlani žiri: Vanja Čvrljak, direktor Turističke zajednice Benkovca, Anamarija Ražov, misssela 2012., Klara Ivanović, modna dizajnerica i vlasnica modnog studija Carol, Neven Stojaković, scenograf i Neven Nadinić, vlasnik cateringa Piazza.
Sedam finalistica predstavljale su svoja sela, način života u njemu, vrline i običaje koji su na putu da se izgube urbanim načinom življenja. Nisu morale, kako je to inače na izborima ljepote, u prvom redu demonstrirati svoje “fizičke” atribute, već prije svega predstaviti svoje selo. A da to nije bilo nimalo lako, dalo se zaključiti već tijekom kratkog “ispitivanja”, koje je svaka finalistica morala proći.
Neke s više, a neke s manje uspjeha, djevojke su strpljivo odgovarale na pitanja, najprije voditelja izbora Ivice Štorića, a na kraju i članova žirija. “Od čega se prave bile, a od čega crne divenice?”, “Što je badilj?”, “Kako se pravi sir?”, “Koliko je star Benkovački sajam?”, “Što je to armelin?”, “Kada i zašto se strižu ovce?”, samo su neka od pitanja na koja su finalistice strpljivo odgovarale, praćene “lavinom” smijeha okupljenih Benkovčana i njihovih gostiju, koji su doslovno zatrpali glavni gradski trg.
Hit “Kopa cura vinograd”
Morale su čak i zapjevati, dakako, ne neki pop hit kako su to, što je rekao Štorić, priželjkivale, već jednu narodnu “Kopa cura vinograd”.
Djevojke su na pozornicu donosile vino, ulje, med, sir, rakiju, kolače, pancetu, kruh, suhe smokve i kolače, sve delicije svog kraja. Njihov prvi izlazak bio je u narodnim nošnjama, dok je drugo predstavljanje žiriju i publici bilo u vjenčanicama.
U kulturno-umjetničkom programu nastupali su KUD-ovi Sv. Kata iz Zemunika i Sv. Ivan Glavosjek iz Raštana Donjih, ženska klapa Luna iz Kožina te narodni guslar Dane Jurić.


Gdje su KUD-ovi i udruge?




Nikad duže nije trajala manifestacija, gotovo tri sata, a nikad manje nije bilo kandidatkinja u svih dosadašnjih trinaest manifestacija Missela – njih sedam. Nikad manje sela u konkurenciji, tek četiri, iako u Zadarskoj županiji ima više od 230 sela te 43 KUD-a i bezbroj udruga u 28 općina. Natjecale su se Martina Matošić iz Popovića, Ana Marić iz Pristega, Anamarija Fabijan i Katarina Dragaš iz Zemunika Donjeg te Valentina Tomić, Leonora Turkalj i Josipa Kušter iz Karina Gornjeg. Interes publike je još uvijek izuzetno velik, koncept je pogođen, no treba nešto promijeniti u animiranju više sredina Zadarske županije.