Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Lanterna zaplovila u turističke vode

15.07.2012. 22:00
Lanterna zaplovila u turističke vode


Iako će čuvena lanterna i nadalje ostati u izvornoj funkciji sigurnosti plovidbe virskim morem, u njezinoj unutrašnjosti gostima će biti na raspolaganju osam ležajeva s popratnim sadržajima


Nakon petomjesečne obnove u petak je u Viru otvorena lanterna, svjetionik koji će najmanje 10 sljedećih godina, kako su ugovorili Plovput i Vir turizam d.o.o., biti turistički rezidencijalni objekt s pet zvjezdica te, prema kategorizaciji Ministarstva turizma Republike Hrvatske, prva takva kuća za odmor na prostoru Zadarske županije.
Iako će čuvena lanterna i nadalje ostati u izvornoj funkciji sigurnosti plovidbe virskim morem, u njezinoj unutrašnjosti gostima će biti na raspolaganju četiri klimatizirane dvokrevetne sobe s osam ležajeva te dnevni boravak, blagavaonica, kuhinja i drugi sadržaji poput wellnessa, saune, teretane i tome sličnog.
Načelnik Općine Vir Kristijan Kapović na otvorenju je izrazio zadovoljstvo ovim događajem, ali i najavio kako se u narednom desetogodišnjem razdoblju u virski turizam planira usmjeriti oko 30 milijuna eura. Oni će biti potrošeni u izgradnju hotela, kampova, marina te u obliku poticaja prema svakom onom tko se želi na otoku Viru ozbiljno i organizirano baviti turizmom.
Direktor TZ-a Šime Vučetić rekao je kako Virani ove godine napokon očekuju dosezanje brojke od milijun noćenja.
– U prvih šest ovogodišnjih mjeseci na otoku Viru evidentirano je 34.000 dolazaka domaćih i stranih gostiju i ostvareno je 511.000 turističkih noćenja, što je 60 posto cjelogodišnjeg plana ostvarenog lanjske godine, istaknuo je Vučetić.
Čast da presiječe vrpcu obnovljene lanterne pripala je Šimi Radoviću Mimi, posljednjem od dvadesetak svjetioničara, koji je na njoj službovao do konca 1991. godine. Objekt je blagoslovio župnik don Tihomir Vulin, a za sve sudionike, među kojima su bili predstavnici Ministarstva turizma Zdenka Šutak i Davor Ižaković, predstavnik Plovputa Hrvoje Mandeković, predstavnik najvećeg hrvatskog turoperatora za kuće za odmor i privatni smještaj Dalibor Bile, ninski gradonačelnik Emil Ćurko i drugi, priređen je obilazak svjetionika te domjenak s izvornim delicijama. Pjevala je domaća klapa Vir te simbolično – klapa Lanterna iz Zadra.


Uz svjetionik i montažni bazen




Obnovu na svjetioniku izgrađenom 1881. godine izvela je tvrtka “Geo oprema Ciglenečki” iz Svetog Križa Začretja, uz sudjelovanje tvrtki za opremanje interijera Meblo i Feroterm, a sve u skladu s projektno-tehničkom dokumentacijom splitske projektantske tvrtke “Gradal inženjering”. U zahvat je uloženo 2,5 milijuna kuna, a nakon otvaranja ostalo je izgraditi montažni bazen sa sunčalištem i pratećim sadržajima. Prije njegove gradnje morat će se ishoditi uvjeti i suglasnost zadarskih konzervatora, budući da je lanterna spomenik kulture.
Objekt se strujom napaja pomoću solarnih ploča, a vodom iz gusterne. Ugrađen je i biopročišćivač otpadnih voda.


Tjedni najam 2,5 tisuće eura


Cijena najma se sada kreće između 360 i 370 eura dnevno, odnosno 2,5 tisuće eura tjedno. Planom je predviđeno da objekt kroz godinu dana u početku radi između 180 i 200 dana, a osim ljetnog odmora nudit će i održavanje raznih konferencijskih sastanaka, svečanih večera, proslave Nove godine i slično.