Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Materine užance – mamac za turiste

15.07.2012. 22:00
Materine užance –  mamac za turiste


Odaziv domaćih na sudjelovanje u manifestaciji je odličan. Ljudi, pogotovo stariji su prepoznali njihovu vrijednost. Drago im je što se to vraća u starinu, što se čuvaju i njeguju običaji, nošnja, recepti, govori Vukoja, dodajući da je ponosna na etnokuću


Petu godinu zaredom u najstarijem  dijelu Pakoštana zvanom  Bužak, u Ulici kralja Tvrtka,  etnoudruga “DAN”, Turistička zajednica i Općina Pakoštane održali su gastromanifestaciju pod nazivom  Materine užance. Riječ je o  manifestaciji posvećenoj  pakoškoj ženi i majci te njenim užancama, običajima,  kroz vrijeme.
– Sve što je lijepo postoji  tu oko nas, samo se treba  zaustaviti i osvrnuti. Naše  Pakoštane na karti izgledaju  poput školjke bisernice, a u  njoj zaista ima puno bisera  koje valja pravilno prezentirati. Manifestacija ‘Materine užance’ je zapravo etno  i ekoputovanje kroz ovo naselje u ne tako davnoj  prošlosti u kojoj pokazujemo ono najvrjednije čime se  može podičiti naš kraj, istaknula je Dijana Vukoja,  predsjednica udruge “DAN”  koja je 2008. godine osmislila i pokrenula ovu manifestaciju, svojevrsni zaštitni  znak Pakoštana.
Stoljetni običaji
U kamenim kalama i kaletama oživjeli su stoljetni  običaji pakoškog kraja, dobri  duh proteklih vremena lebdio je nad Pakoštanima. Materine užance su u nedjelju  navečer privukle više od tisuću ljudi u Bužak. Rijeka  turista i domaćih prolazila je  kalom i kaletama kako bi iskoristila privilegij da makar  na jednu večer osjete dah  starih Pakoštana i Dalmacije, djelić Mediterana koje su  u svakodnevnom životu  sačuvale naše bake.
– Kroz ovu manifestaciju  uspjeli smo malo pomalo osvijestiti i potaknuti sve  mještane Pakoštana da sudjeluju u turističkom životu  svog mjesta i općine. To je  svakako nešto najvrjednije u  manifestaciji koja je prvenstveno zahvaljujući udruzi  ‘DAN’ postala pakoški  brend, kaže Danijela Vulin,  direktorica TZO Pakoštane.
Gostima su se služite fritule, kroštule, mimci, mendule u cukru te jela pripremljena prema tradicionalnim  receptima pakoških baka,  brudet, bakalar, orzo, kuhane dagnje, pečene srdele, slane srdele te pršut i domaći sir,  pogače, maslinovo ulje, vino,  prošek i rakiju.
– U ovom trenutku kad svijet postaje globalno selo, ovo  je jedna od stvari po kojima  se možemo razlikovati. Da  ovo radimo svaki dan, ne bi  bilo dovoljno, odgovorila je  direktorica Vulin na pitanje  koliko turisti traže događaje  kao što su “Materine užance”.
Sve ono što gost u restoranu ne može doživjeti, ovdje u Bužaku može. A na  kamenoj pozornici Bužaka  imalo se što doživjeti, vidjeti  i otkriti. Žene u narodnim  nošnjama, muškarci, djeca  stvorili su jedinstvenu atmosferu dalmatinskog šušura  isprepletenu domaćom pjesmom i mirisima domaćih delicija.
Kuhinja na otvorenom
– Jedna od atrakcija koja je  probudila veliki interes posjetitelja svakako je izložba  starih fotografija autorice,  pakoške nevjeste Gillen  Rašin, navodi Vukoja čija je  udruga “DAN” i na manifestacijama poput Dragarske  bumbete i osim na Materinim užancama, sudjeluju u  Templarima te Mirisima Dalmacije. Drugu godinu zaredom udruga je organizirala  manifestaciju Dragarske  bumbete u Dragama, koja se,  također, pokazala kao pun  pogodak.
U pakoškoj nedjeljnoj  večeri uz tek dašak maestrala  svi koji su bili složili su se da  se kuhinja na otvorenom, odnosno jela koja su pripremile  bake i majke ne bi postidjela  ni pred onim spremljenim u  finim restoranima. Jela koja  su pripremale naše bake svakako zaslužuju da i danas  budu na našim stolovima,  zbog njihovog zdravog podrijetla i tradicije, ali i zbog  brze i jednostavne pripreme.
– Odaziv domaćih na sudjelovanje u manifestaciji je  odličan. Ljudi, pogotovo stariji su prepoznali njihovu vrijednost. Drago im je što se to  vraća u starinu, što se čuvaju  i njeguju običaji, nošnja, recepti, govori Vukoja dok ponosno pokazuje etnokuću.
Među brojnima je neizostavna 79-godišnja tetka generala Ante Gotovine Marija  Miočev, koja je plela suknene  čarape i “češljala” vunu te  postala zaštitni znak manifestacije.
– Zbog izuzetno velikog interesa Dragarske bumbete u  Dragama će se ponoviti 7.  kolovoza, a Materine užance  u Pakoštanima 12. kolovoza,  najavila je Dijana Vukoja.