Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

NEPOZNATI DETALJI: Uspon i pad narkobosa Zlatka Ugarkovića

15.07.2012. 22:00
NEPOZNATI DETALJI: Uspon i pad narkobosa Zlatka Ugarkovića


Novac za čije podrijetlo očito nitko iz hrvatskih institucija nije postavljao pitanje, po malo je ulagao u nekretnine i dionice nekoliko uglednih zadarskih tvrtki. U Zagrebu je imao više stanova i poslovnih prostora, u Zadru dvije obiteljske kuće, a u Murteru apartmane. Zajedno s Mužanovićem u Murtera je imao konobu


Tijelo narkodilera Zlatka Ugarkovića Patka (43), koji se prošli tjedan objesio u ćeliji madridskog zatvora, u Hrvatsku će zbog pokopa biti izručeno sredinom ovog tjedna – doznajemo iz Ministarstva unutarnjih poslova RH. Krijumčar označen kao boss hrvatskog narkokartela uhićen je početkom svibnja u Dominikanskoj Republici gdje je s još trojicom dilera zatečen na jedrilici s dvostrukim dnom u koji su pospremili 174 kilograma čistog kokaina vrijednog oko osam milijuna eura.
Bio je to, kažu upućeni, tek jedan od njegovih poslova kojim se ovaj Zadranin bavio još od konca 80-ih godina. Svoju kriminalnu karijeru započeo je s velikim prijateljem i poslovnim partnerom Elvisom Mužanovićem Kecom, s kojim je svojedobno bio i suđen na zadarskom Županijskom sudu. Povezivalo ga se s još nekim osobama iz tadašnjeg narkomiljea, no od svih optužbi on se tada uspješno obranio nakon čega se pritajio. Svoje je “poslovanje” prebacio u inozemstvo, na područje Nizozemske, odnosno Amsterdama i Njemačke. Tamo se, osim preprodajom droge bavio i krađama, a navodno se hvalio svojim intimnim druženjima sa starijim, dobrostojećim damama koje bi kasnije ostajale bez nakita i novca.
U Njemačkoj mu je jedno vrijeme policija bila na tragu, a sumnjičili su ga da je dio bande koja je lažnim žetonima “olakšavala” tamošnje kockarnice za nemale iznose u tadašnjim DEM. Upravo na taj način on je “ušparao” pet milijuna njemačkih maraka i hvalio se sam svojim prijateljima. Njegovi apetiti za novcem, međutim, bivali su sve veći pa je započeo “međukontinentalni biznis” s kokainom koji je sa svojim partnerima, među njima i Mužanovićem, organizirao na relaciji Južna Amerika – Europa.
Tijekom niza godina uspio se pozicionirati na razinu gdje se zarada brojala u milijunima eura, a pribavio je i ukrajinsko državljanstvo. U Zadru, gdje mu žive supruga i troje djece, još od konca devedesetih godina živio je povremeno, a osim u karipskim zemljama, Ukrajini i Španjolskoj, zadržavao se i u Murteru i Zagrebu. Novac za čije podrijetlo očito nitko iz hrvatskih institucija nije postavljao pitanje, po malo je ulagao u nekretnine i dionice nekoliko uglednih zadarskih tvrtki. U Zagrebu je imao više stanova i poslovnih prostora kojima se niti danas ne zna točan broj, u Zadru dvije obiteljske kuće, a u Murteru apartmane. Zajedno s Mužanovićem u samom centru Murtera imao je konobu koja im je posljednjih desetak godina bila u najmu.
– Osam godina, sve do lani, konobu Karaka čiji su vlasnici Patak i Kec, držao je jedan Čakovčanin s obitelji. Konoba je zanimljiva jer su je bila uređena kao luksuzni drveni brod, a šank je izgledao kao kapetanski most s drvenim kormilom. Lani su se nešto posvađali pa je čovjek odustao od najma. Otada ni ne radi – rekao nam je jedan Murteranin ne želeći, zbog svih okolnosti koje su se odvile oko vlasnika konobe, odavati svoj identitet javnosti. Dodaje kako su u murterskoj luci imali i skupocjene jedrilice za koje je čuo kako imaju dvostruko dno, a neke i stakleno kroz koje se moglo gledati podmorje. Jednu takvu, navodno su 2004. godine potopili nedaleko od Dugog otoka da ne bi upali policiji u ruke. Tu informaciju zaprimili su, neslužbeno doznajemo, i u zadarskoj PU, ali nisu uspjeli skupiti materijalne dokaze koji bi priču i potvrdili.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU