Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zadar postao grad orgulja

15.07.2012. 22:00
Zadar postao grad orgulja


Prva međunarodna sedmodnevna orguljaška škola u Zadru završena je u petak 13. srpnja večernjim koncertom u zadarskoj katedrali sv. Stošije u kojem su nastupili Maria Perucki, violina i Roman Perucki, orgulje. U četvrtak 12. srpnja, za novim orguljama u drevnoj zadarskoj katedrali završni koncert su izveli profesori i polaznici prve škole za crkvene glazbenike koja je takav jedinstveni projekt u Hrvatskoj. Nastupili su profesori Mario Perestegi, Mirta Kudrna i Elizabeta Zalović te studenti Maja Nedić (župa sv. Petra, Zagreb), Drago Soldo (Izbičina, Široki Brijeg), Lovro Serdarević i Karlo Kvesić (župa sv. Stjepana Prvomučenika, Botinec, Zagreb), Ernest Brus (župa Duha Svetoga, Požega) i Luka Kotlar (zadarska župa Belafuža, sjemeništarac). Na kraju koncerta uručene su im potvrdnice za sudjelovanje u školi. Nitko od tih polaznika ne polazi glazbenu školu, osim Solde, svi su samouki i aktivni u svojim župama, no tijekom škole primili su teorijska i praktična znanja da su mogli sami izvesti skladbe na iznimnim zadarskim Eisenbarthovim orguljama. Saznanja će im pomoći u budućem radu kako bi se obogatio glazbeni život u župama na veću slavu Božju. „Koncert je odraz požrtvovnosti, rada, velike ljubavi i vjere. Pokazali su iznimnu razinu muziciranja. Pratili su na nedjeljnoj misi i Katedralni zbor sv. Stošije. U školi je naglašen i kršćanski duh zajedništva. Najprije smo pozvani svjedočiti svoju vjeru, a onda muzicirati. To je bit crkvenog glazbenika. Crkveni glazbenik mora živjeti glazbu, ali i živjeti vjeru i na taj način je odražavati na muziciranje” rekao je Žan Morović, domaćin škole, istaknuvši da je škola odjeknula i u akademskoj javnosti i nastojat će se da postane tradicionalna. Ideja je da se dogodine koncert održi na više lokacija u zadarskim crkvama, a zanimanje za budućim sudjelovanjem izrazili su predavači, istaknuti hrvatski orguljaš prof. Mario Penzar i Perucki koji bi održali master classove za profilirane orguljaše.
„Školu ćemo proširiti, da ne bude samo za orguljaše nego za sve crkvene glazbenike. Predavanja iz dirigiranja, pjevanja, rada sa zborom. Htjeli bismo da to bude velika ljetna specijalistička škola baš za crkvene glazbenike. Od onih koji tek počinju, do završenih glazbenika koji primaju nova saznanja i trendove” rekao je Morović.
Prof. Perestegi je u katedrali sv. Stošije osobito zahvalio zadarskom nadbiskupu Želimiru Puljiću na iznimnoj podršci da se škola održi, poželjevši daljnju uspješnu suradnju koja će potvrditi Zadar kao grad orgulja.