Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadar gubi, Stanovi slave

Autor: Drago Bajković

15.07.2013. 22:00
Zadar gubi, Stanovi slave

Foto: Zvonko KUCELIN



Tko god je u subotu pohodio “zadarski hram nogometa” nije mogao zaključiti da je Zadar domaćin, a Hajduk gost. Prije bi se dalo zaključiti da je obrnuto. Žalosno!


O utakmici Zadra i Hajduka izrečeno je i napisano već puno riječi, ali uvijek nešto ostane neispričano. Rezultat u ovoj situaciji kazuje puno više od bilo kakvih riječi. Hajduk je na Stanovima ponizio Zadar pobijedivši ga 5:1. Na prvi pogled Hajduk je profitirao, osvojio je tri boda koja su ga barem jedno kolo vinuli na prvom mjesto prvenstvene ljestvice. Poznavajući mentalitet Splićana za vjerovati je kako se u mnogim glavama javila misao kako Hajduk nakon dugo godina može biti prvak. Sada dolazimo do one misli koju je na utakmici izrekao jedan od kolega novinara kazavši kako će Tudora itekako “zaboljeti glava” od ove uvjerljive pobjede. Možda bi bilo bolje za “bile” da je Hajduk slavio rezultatom koji je na poluvremenu stajao na semaforu. Pardon, u poluvremenu je na semaforu Zadar imao uvjerljivu prednost (10:2).
Uostalom, vratimo se mi prvoligašu sa Stanova, ipak ovo nije Split. Iako, tko god je u subotu pohodio “zadarski hram nogometa” nije mogao zaključiti da je Zadar domaćin, a Hajduk gost. Prije bi se dalo zaključiti da je obrnuto. Žalosno je da Nogometni klub Zadar u svom gradu i na svom stadionu ima deset puta manje (čak smo i ublažili realne rezultate) navijača nego gosti iz Splita. Kriviti za to navijače bilo bi u najmanju ruku nepravedno, uostalom, svatko ima pravo navijati za koga hoće. Makar, barem meni kao potpisniku ovoga teksta, nikada neće biti jasno kako kao Zadranin možeš navijati protiv svoga grada, ili, točnije rečeno protiv kluba koji predstavlja tvoj grad. Znači tebe. Ili bolje reći, sebe. Krivce ipak treba tražiti u samom Klubu. Jedan primjer koji sam doživio ovoga ljeta svjedoči o tome, a radi se samo o jednoj kapi u moru. Jedan navijač Zadra koji živi i radi u Njemačkoj poželio je kupiti dres Nogometnog kluba Zadar. Mislite da je uspio u svom naumu? A čija bi to trebala biti krivica? Nogometni klub Zadar kao da radi sam protiv sebe. I na konferenciji za novinare se stekao dojam kako ovaj poraz nije toliko težak koliko izgleda. Kao da je lakše izgubiti od Hajduka. Za ne povjerovati! Tradicija kluba se gradi godinama, a klub se ne voli ili voli zbog onoga tko ga vodi već zbog samoga kluba. A čelni ljudi NKI Zadra trebaju shvatiti da poraz od Hajduka treba u najmanju ruku biti bolan kao i od Dinama. I tada će na Stanovima imati puno više onih koji navijaju za Zadar nego za Hajduk. Za Zadar se najjače navijalo prije dvije sezone kada su na Stanovima padali i Hajduk i Dinamo.
Ono što posebno ljuti, barem onu šačicu koja su u subotu na Stanovima navijala za Zadar, je da je momčad prvoligaša sa Stanova praktički “skinula gaće” pred Hajdukom. Kao da je Hajduk nedodirljiv. Zadar je u subotu navečer pobijedila darovita momčad iz Splita kojoj za to treba “skinuti kapu”. Ali, Zadar je isto tako pobijedila skupina golobradih mladića u kojoj su tek Maloča i Vršajević bili “punoljetni”. I tu se moramo složiti s trenerom Milinom koji je kazao da se ova momčad Zadra ne smije nikako izvlačiti na neiskustvo i mladost. Hajduk je bio tri puta agresivniji i borbeniji od Zadra. I to na njihovim Stanovima. Sramota! Zaludu brojni žuti kartoni koji su došli u trenucima kada je sve bilo riješeno. Zube je trebalo pokazati od prve minute, onda niti Kouassi ne bi od igrača Zadra tako lako “pravio budale”.
Da ne bi za sve ispali krivi igrači treba naglasiti jednu i najveću istinu. Zadar je u odnosu na prošlu sezonu bitno oslabljen odlaskom petorice prvotimaca. A u ovoj sezoni se nije pojačao, barem za sada tako izgleda, nijednim igračom. Zaključak valjda nije potrebno riječima prezentirati. Svakomu je valjda jasno tko je tu kriv. A o suspenziji da i ne govorimo. Uostalom, tko zna hoće li Zadrani u petak istrčati na Maksimiru. Živi bili, pa vidjeli.