Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Evolucija Nesvrstanih: Od debitanata do naslova

15.08.2010. 22:00
Evolucija Nesvrstanih: Od debitanata do naslova


Pehar namijenjen pobjedniku VAK”AN”ZA-e preksinoć su podigli Nesvrstani, momčad koja je ove godine debitirala na smotri “antivaterpolista i neplivača” i otišla sve do kraja. Kao posljednja prepreka na putu do titule ispriječili su im se vrlo dobri Vojnički, no družina predvođena Tomislavom Škulićem pobrinula se da epitet najugodnijeg iznenađenja turnira zadrže i nakon finala. Konačnih 5:3 u trećem je izdanju VAK”AN”ZA-e tako dalo i trećeg slavodobitnika najpopularnijeg, zadarskog, amaterskog vaterpolskog natjecanja.
Nesvrstani, odlučni da “vojnicima” uzvrate za poraz u prvom kolu, u bazen pored zadarske rive uskočili su gotovo sat vremena prije početka utakmice, dok su ratničke boje na licima njihovih suparnika bile dodatno jamstvo čvrstom i atraktivnom dvoboju. Nakon početnog odmjeravanja snaga, Kuliš posprema za 1:0 Nesvrstanih te najavljuje kako debitanti žele opravdati još jednu ulogu, onu blagih favorita. Nedugo potom pridružuje mu se i Tomislav Škulić koji s pet metara lakoćom pronalazi put do vrata Vojničkih. S 2:0 nula otišlo se na prvi mali odmor. U drugoj četvrtini Vojnički postupno preuzimaju inicijativu i stvaraju prilike, ali većina njihovih pokušaja završit će u rukama Kotlara, protivničkog vratara. Po starom, nepisanom pravilu, neiskorištene šanse uskoro im se vraćaju u obliku još jednog gola u vlastitoj mreži. Egzekutor je opet bio Tomislav Škulić, a njegov drugi pogodak pokazao zašto je jedan od najzapaženijih pojedinaca turnira. Ipak, nadu je momčadi u plavim kapicama vratio Šime Simičić potkraj poluvremena. Dalekometnim projektilom Simičić smanjuje na 3:1.
Žestok nastavak
U nastavku gledamo još čvršći dvoboj obilježen nervozom i naizmjeničnim pogocima. Početkom trećeg perioda Maričić koristi situaciju u kojoj se na tri metra našao oči u oči s Petrićem, a suci pokazuju da je 4:1 za Nesvrstane. Ante Rubeša, sidrun “plavih”, u istoj će četvrtini konačno naplatiti muke koje je zadavao obrani Nesvrstanih. S igračem više Vojnički se ponovno vraćaju na minus dva (4:2). Rubeša je predvodio svoju momčad i u posljednjih pet minuta, kako u napadima ispred vrata “bijelih”, tako i u napadima na djelitelja pravde. Upravo je njegov angažman doveo Vojničke na samo gol zaostatka. Najprije je izborio peterac, a pošto ga Simičić ne uspijeva pospremiti, igrač s brojem 14 po drugi put se upisuje u listu strijelaca te tako zaslužuje naslov prvog golgetera VAK”AN”ZA-e. Što se pak momčadskog naslova tiče, posljednje dvojbe razriješio je Kuliš kada je minutu prije isteka vremena zabio za 5:3.
Dišpet treći
Prije finala, snage su odmjerili Dišpet i Nema labavo u susretu za treće mjesto. Lakoćom je mladi sastav Ivana Miljkovića redao gol za golom. Šatalić i Lovrinov zadavali su muke Dišpetu koji je u prve tri četvrtine upisao tek jedan pogodak, a Nema labavo četiri. I kada se činilo da će treće mjesto bez većih problema uzeti igrači u plavim kapicama, lanjski prvaci rade seriju 4:0. Ako nije zabijao iz igre, Tičina je rubriku golova podebljavao realizacijom s pet metara. Pridružio mu se i Lončar te je rezultat potkraj utakmice poravnao na 4:4. Situaciju s igračem više 40 sekundi prije kraja opet odlično koristi Paolo Tičina kada daje svoj četvrti gol, a Nema labavo kreće u raspravu sa sucem. Iznervirani odlukama arbitra, odnosno s, po njima, previše dosuđenih peteraca u završnici susreta, napuštaju bazen pri rezultatu 5:4 za Dišpet.
 


Povratak na ulicu


Borut Gatara, prvi čovjek organizacije turnira, osvrnuo se na ovogodišnje izdanje VAK”AN”ZA-e:
– Cilj ovog natjecanja bio je vratiti ljude na ulicu. S tim da pojam “ulice” ne podrazumijeva ništa loše. Na kraju krajeva, svi smo mi na neki način potekli s ulice – kaže Gatara, dodajući: – Svake godine povećava se broj sudionika, a u dosad odigranih 100-injak utakmica nije se dogodio niti jedan incident u bazenu i oko njega. To je ono što me izuzetno veseli. Sljedeće godine nastojat ćemo dodatno modificirati pravila kako bi igru učinili još atraktivnijom. Što se organizacije tiče, imali smo nekih nedostataka, no ja ih u ime organizacije preuzimam na sebe u nadi da ćemo ih ispraviti do sljedećeg izdanja.




 


Izjave aktera


Ante Milovac, igrač i trener Nesvrstanih
– Iako debitanti, pokazali smo da smo najbolji. Čestitam svojim suigračima, ali i momčadi Vojnički koja je bila više nego dostojan protivnik. Zahvalio bih, također se organizatorima koji su se pobrinuli za uspješnu realizaciju turnira. Pobjedu ćemo znati proslaviti.
Domagoj Surać, Nesvrstani
– Presretan sam zbog osvojenog prvog mjesta, a ovaj je turnir, po pitanju amaterskog sporta, najbolje što se u posljednje vrijeme dogodilo u Zadru. Drago mi je što sam bio dio manifestacije koja je pridonijela popularizaciji zadarske rive – dijela grada koji je na ovaj način dobio zasluženu pažnju.
Dražen Adžić, trener Nesvrstanih
– Rezultat je tijekom cijele utakmice ukazivao da imamo kvalitetniju momčad. Imali smo malo sreće kod neiskorištenog peterca Vojničkih, no pobjeda je sasvim zaslužena.
Mario Kotlar, Nesvrstani
– Osjećamo se kao hrvatska rukometna reprezentacija kada je u prvom kolu izgubila od Argentine, a onda postala svjetski prvak. Tako smo i mi u skupini izgubili od Vojničkih. Ovu pobjedu posvetio bih svom preminulom rođaku Šimi Mavri, nekada također vaterpolistu.
Tomislav Škulić, Nesvrstani
– S obzirom da smo izgubili u prvom susretu, bilo je lakše od očekivanog. Sretan sam da smo osvojili potpuno amaterski turnir koji se nije igrao za novac, nego za prestiž. To je bit sporta.
Paolo Tičina, Dišpet
– Plasman, ionako, nije bio u prvom planu. Naglasak smo stavili na druženje i popularizaciju sporta. Na kraju, drago mi je da smo se dobro zabavili i osvojili treće mjesto.


 


Jedinstvene nagrade


Dodjelom nagrada u Cafe baru Viaz preksinoć je i službeno okončan natjecateljski dio treće po redu VAK”AN”ZA-e. Za razliku od ostalih turnira, organizatori su se pobrinuli da, kako kažu, jedinstveno natjecanje ima i svoje jedinstvene nagrade. Tako je najprije dodijeljena nagrada Mačak u čizmama: posebno priznaje namijenjeno igraču koji je srčanošću, sportskim i zadarskim duhom ispunio turnir, odnosno priznanje u spomen na prerano preminulog Nobela Nižića, člana Društva sportske rekreacije Osmijeh Za-Dar”. Njega je dobio Marko Vukić (Dišpet). Uslijedila je VAK”AN”ZA nagrada za kreativni, lucidni, sportski pristup i popularizaciju Kupa uz izvorni zadarski duh, a otišla je u ruke djevojaka iz ekipe Glavne Kult, jedinih predstavnica ljepšeg spola. Izabrana je i najatraktivnija petorka turnira u sastavu: Petar Plazina (Nema labavo), Ana Karuc (Glavne Kult), Paolo Tičina (Dišpet), Ante Rubeša (Vojnički) i Tomislav Škulić (Nesvrstani). Najbolji strijelac bio je Ante Rubeša, ujedno i rekorder po broju pogodaka na sva tri dosadašnja turnira, dok je najboljim vratarom proglašen Petar Plazina.


 


Konačni poredak


1. Nesvrstani, 2. Vojnički, 3. Dišpet, 4. Nema labavo, 5. Mamma Mia, 6. Viaz, 7. Bruschetta, 8. Croccante…


 


Pobjednici VAK”AN”ZA-e


2008. Bullet team
2009. Dišpet
2010. Nesvrstani


 


Nesvrstani


Mario Kotlar, Ivan Šimičić, Tomislav Škulić, Marko Čanković, Renato Škulić, Hrvoje Zovak, Domagoj Surać, Luka Anić, Stipe Kuliš, Marko Maričić, Ante Milovac (trener/igrač). Trener: Dražen Adžić.


 


Utakmica za 3. mjesto


DIŠPET 5
NEMA LABAVO 4
(0:1, 1:1, 0:2, 4:0)
DIŠPET: Lončar 1, Tičina 4, Morožin, Barin, Jurin, Lekaj, Marinović, Zrilić, Ucović, Hržina, Mrva, Perković, Marić, Vukić. Trener: Jurica Kurjak.
NEMA LABAVO: P. Plazina 1, Knežević, Maras, Kalanj, Šatalić 2, Škrokov, Lovrinov 1, Peroš, Bukša, L. Plazina. Trener: Ivan Miljković.


 


Finale


NESVRSTANI 5
VOJNIČKI 3
(2:0, 1:1, 1:1, 1:1)
NESVRSTANI: Kotlar, Šimičić, T. Škulić 2, Čanković, R. Škulić, Zovak, Surać, Milovac, Anić, Maričić 1, Kuliš 2. Trener: Dražen Adžić.
VOJNIČKI: Petrić, Faračić, Š. Simičić 1, Buterin, Šimičić, D. Simičić, Opačić, Antišin, Rubeša 2. Trener: Vinko Fain.