Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Kanalizacija u Sv. Filipu i Jakovu od novca iz EU fondova

Autor: Velimir Brkić

15.08.2012. 22:00
Kanalizacija u Sv. Filipu i Jakovu od novca iz EU fondova

Foto: Velimir BRKIĆ



Jako smo nezadovoljni što projekt izgradnje vodovoda na dionici Sikovo-Raštane Donje još nije dovršen, iako smo nebrojeno puta intervenirali. Imamo informaciju da su Hrvatske vode pred podizanjem tužbe protiv izvođača radova – Igor Pedisić
Žitelji općine Sv. Filip i Jakov, u kojoj na 47,3 kilometara četvornih u sedam naselja živi 4.700 stanovnika, zajedno s brojnim žiteljima okolnih kopnenih naselja, otočanima, gostima i turistima, nizom svečanosti – prisjećanjem na poginule branitelje, svečanom sjednicom OV-a, svetom misom u crkvi Sv. Roka, pučkim veseljem na Rogovu te sportskim i kulturno-umjetničkim programom jučer su na osobito svečan način obilježili Dan općine te blagdan Svetog Roka, zaštitnika te općine.
Nakon uvodnog slova predsjednika OV-a Milivoja Milata, na svečanoj sjednici održanoj u Ilirijinom hotelu “Villa Donat”, načelnik Igor Pedisić govorio je o postignutim rezultatima u proteklih godinu dana.
– Unatoč sve dubljoj krizi u cijeloj Hrvatskoj uspjeli smo osigurati nesmetan rad općinske uprave i općinskih institucija, ali i uložili i ulažemo znatna sredstva u komunalnu infrastrukturu. Pomažemo građanima, dok je kulturnim, sportskim i ostalim udrugama omogućen nesmetan rad, naglasio je Pedisić.
Dodaje kako su nakon stotinu godina otvorili modernu školu s višenamjenskom sportskom dvoranom.
– Ovaj projekt stoljeća znatno je iscrpio općinski proračun. Općina je preuzela kreditno zaduženje od 10 milijuna kuna, ali ćemo i dalje ulagati u uređenje komunalne infrastrukture uokolo škole, rekao je načelnik ističući da su samo proteklu godinu za Dječji vrtić Cvit izdvojili 950.000 kuna.
– Na mladima svijet ostaje, roditelji imaju najniže cijene vrtića u Zadarskoj županiji, navodi Pedisić pošto je nabrajao kako imaju 21 redovitu studentsku stipendiju, isplaćuju naknadu za svako novorođeno dijete, dok kroz jednokratne socijalne potpore pomažu obiteljima i udruge te starije osobe u kući provodeći program skrbi.
Ishođena je dozvola za izgradnju kanalizacije u Sv. Filipu i Jakovu koja je nominirana prema EU fondovima. Očekuju nastavak katastarske izmjere, izgradnju filipjanske mrtvačnice, proširenje mjesnih groblja i drugo.
– Nažalost moram ustvrditi da smo jako nezadovoljni što projekt izgradnje vodovoda na dionici Sikovo-Raštane Donje još nije dovršen, iako smo nebrojno puta intervenirali. Imamo informaciju da su Hrvatske vode pred podizanjem tužbe protiv izvođača radova, da bi se taj gorući problem konačno riješio, poželio je Pedisić.
Na svečanoj sjednici, osim župana Stipe Zrilića bili su i Božidar Kalmeta, Đani Bunja, Željko Lončar te Nevenka Marinović.
Za dalmatinsku pismu bila je zadužena klapa Cantus.