Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Kuće u Galovcu obranilo 20 vatrogasaca uz pomoć pet protupožarnih letjelica

Autor: Suzana Bandić

15.08.2012. 22:00
Kuće u Galovcu obranilo 20 vatrogasaca uz pomoć pet protupožarnih letjelica

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



O uzroku požara Šoša danas poslijepodne nije želio nagađati, no napomenuo je kako su vatrogasci prije nekoliko dana na požarište u Raštanima pozvali i policiju jer je postojala sasvim opravdana sumnja da netko namjerno potpaljuje vatru


Zadarski Vatrogasno-operativni centar (VOC) zaprimio je u četvrtak u 15 sati dojavu o požaru u Galovcu. Nakon svega 15 minuta vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Galovac započeli su s gašenjem, a uskoro su im se pridružili i kolege iz Javne vatrogasne postrojbe Zadar te iz DVD-a Sukošan i Škabrnja. No kako je požar buknuo nadomak kuća, u pomoć su pozvane i zračne snage.
– Požar koji je oko 15 sati zahvatio hrastovu šumu u Galovcu gasilo je ukupno 20 vatrogasaca iz JVP Zadar koji su na požarište izišli sa četiri vozila te DVD Galovac i Sukošan s po jednim vozilom, a djelatnici DVD Škabrnja na požarište su dovezli jednu cisternu vode – rekao je Željko Šoša, županijski vatrogasni zapovjednik koji je danas poslijepodne i sam bio na požarištu. Iz zraka zemaljskim kolegama u pomoć su pristigli njihovi zračni kolege sa zrakoplovima i helikopterima. Najprije je tri vodene bombe na požarište bacio pilot kanadera, a potom su isti posao nastavili piloti dvaju fire bossa koji su se izmjenjivali s dva air tractora.
– Oko 15.45 zračne snage su razriješene, a oko 16.30 i djelatnici DVD Škabrnja i Sukošan. Ostali će još neko vrijeme ostati u dežurstvu, gasiti i obilaziti rubna područja – rekao je Šoša napominjući kako je po prvim procjenama izgorjelo oko deset hektara hrastove šume. O uzroku požara Šoša jučer poslijepodne nije želio nagađati, no napomenuo je kako su vatrogasci prije nekoliko dana na požarište u Raštanima pozvali i policiju jer je postojala sasvim opravdana sumnja da netko namjerno potpaljuje vatru. To stoga što je u krugu od jednog kilometra u svega sat vremena vatra planula na nekoliko lokacija. Tada je izgorjelo nekoliko vinograda, stabla voćaka i maslina, te nisko raslinje. I taj požar bio je poprilično blizu obiteljskih kuća, no pravovremenim izlaskom vatrogasaca na teren širenje požara u pravcu kuća je blokirano. Nedugo zatim cijelo požarište je bilo pod kontrolom, a požar lokaliziran.