Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Sveti Roko okupio Bibinjce iz svih krajeva svijeta

Autor: Velimir Brkić

15.08.2012. 22:00
Sveti Roko okupio Bibinjce iz svih krajeva svijeta

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Svečanu misu u zajedništvu sa župnikom don Josipom Radoicom Pinčićem i subraćom svećenicima predvodio je don Gašpar Dodić, župnik župe sv. Petra na Ploči


Zdravo Roko,  odvjetniče, slavni Božji ugodniče, refren je pjesme posvećene svetom Roku kojim  je vjernički puk danas u ophodu pratilo kip ovoga sveca,  nebeskog zaštitnika Župe sv.  Roka u Bibinjama, jednog od  najmnogoljudnijih naselja u  Zadarskoj županiji sa 4.019  stanovnika.
Svečanu misu u zajedništvu sa župnikom don Josipom Radoicom Pinčićem i  subraćom svećenicima  predvodio je don Gašpar  Dodić, župnik župe sv. Petra na Ploči.
U pisanim dokumentima  Bibinje se prvi put spominje  1214. godine. Sveta misa za  blagdan Svetog Roka već  tradicionalno se održava u  Starom selu baroknoj crkvi  sv. Roka iz 16. stoljeća, danas “glavnom simbolu i srcu  Bibinja”.
Velečasni Dodić o ljubavi i  odricanju
Pred velikim brojem vjernika koji su nazočili ovom  svečanom euharistijskom  slavlju velečasni Dodić govorio je o ljubavi, poštenju,  odricanju i prije svega pomoći bližnjemu.
Sveti Roko, zaštitnik  kožnih bolesti, uzor je sveca mučenika. Poznato je da  je rođen 1295. godine na  jugu Francuske od bogatih  roditelja te da je odgajan u  strogom kršćanskom duhu.  Prema najstarijem Rokovu  životopisu, roditelji su ga od  Boga izmolili učinivši zavjet. Dulje su vremena bili  bez poroda, a tako su željeli  djecu. Molili su i zavjetovali  se i Bog im je dao sina, koji  će postati slavan svetac.
On je još prije nego je  navršio 20 godina ostao bez  roditelja. Što je tada učinio?  Prodao je sva svoja dobra, a  novac podijelio siromasima  te se kao siromašan hodočasnik uputio prema Rimu. Kako se u to vrijeme  hodočastilo pješačenjem, a  vladale su razne bolesti  među kojima i kuga, od koje  je pomagavši gubavcima na  koncu i sam obolio.
Čudesni znakovi
Povukavši se u pećinu, ozdravio je samo čudom i uz  pomoć vjernog psa koji mu je  donosio hranu, nastavio je  činiti mnoga dobra djela, a  nakon povratka u Francusku  bio zatvoren gdje se nakon  toga doznalo koliko su velika  bila njegova djela, no za njegov ovozemaljski život prekasno. Preminuvši odano u  Gospodinu 16. kolovoza  1327., bi od Gospodina odmah proslavljen raznim  čudesnim znakovima. No Gospodin će svoga vjernog slugu  proslaviti još i više jer će ga  vjernici štovati kao malo kojeg sveca.
Naime, vjernici su svetog  Roka držali za zaštitnika od  kuge te mu se utjecali gradeći  bogomolje njemu u čast. Tako  je sredinom 17. stoljeća i u  Bibinjama sagrađena barokna crkva sv. Roka, danas  “glavni simbol i srce Bibinja”.
Blagdan zaštitnika sela sv.  Roka je tradicionalna prigoda  da se okupi cijela obitelj, prijatelji i turisti te da se uz  bogat stol vesele do večeri.  Bibinjska fešta navečer je  začinjena pučkim veseljem,  koncertom Josipa Čaglja Jole,  pjesmom i plesom.
Tradicionalna fešta redovito započinje na blagdan Velike Gospe prigodnim zabavnim programom kao uvertira  u veliko pučko slavlje. Pored  spektakularnog vatrometa za  zabavu i odličnu atmosferu  brojnih Bibinjaca, gostiju i  turista bio je zadužen sastav  Trofej.