Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Dvosatna izložba najvećeg dalmatinskog slikara u Pašmanu

15.08.2016. 22:00
Dvosatna izložba najvećeg dalmatinskog slikara u Pašmanu


Nema mjesta, grada, galerije, muzeja na ovim prostorima koji se ne bi volio pohvaliti organizacijom izložbe djela najvećega slikara hrvatske moderne Emanuela Vidovića. Ipak, barem kad je riječ o Zadarskoj županiji, kulturni događaj sezone ugostit će Pašman! I to ponajprije zaslugom obitelji Vidović, koja već 20 godina kontinuirano boravi na tome otoku.
Srđan Vidović, praunuk splitskoga slikara, otvorit će 19. kolovoza u 19 sati na dva sata vrata svojih Kamenih dvora, kako bi javnosti predstavio djelić obiteljskoga naslijeđa.
– Opus koji planiram predstaviti dio je obiteljske zbirke moga oca Vanje i mene, koja je pažljivo godinama selektirana u smjeru interijera i mrtvih priroda, iako će biti postavljeno i nekoliko drugih motiva. Taj izbor vjerojatno je moja opsjednutost sakralnim prostorom ateliera u kojem sam provodio ljeta s mojim dida Jugom, inače najmlađim sinom Emanuela Vidovića. Nažalost, nećemo vidjeti nekoliko prekrasnih slika koje zbog osjetljivosti okvira nisam spreman transportirati do Pašmana, najavljuje Srđan Vidović i otkriva da je motiv za postavljanje izložbe prije svega želja da sa sumještanima podijeli djela velikog majstora.
– Želimo potvrditi vjerodostojnost našeg stava da je ovdje naš dom, iako se radi o jednom malom mistu za koje bi neki mogli reći da nije dostojno ovakve izložbe. Mnogi bi se iznenadili koliko je na našem škoju poznato ime Emanuela Vidovića, kao i stav da je riječ o jednom od najvećih hrvatskih slikara, a zasigurno najvećem dalmatinskom slikaru. Prošlo je gotovo 20 godina od doseljavanja obitelji Vidović u ovo malo misto koje ćutimo svojim domom. Ovdje smo prisutni u tri generacije, moja tri sina te moji roditelji, i zato želimo otvoriti naša vrata kako bismo podijelili s Pašmancima dio obiteljske zbirke našega dide Emanuela.
U organizaciju izložbe uključile su se i Općina i TZO Pašman, s kojima Vidovići i inače odlično surađuju, a na podršci posebno zahvaljuju Ani i Krsti Matuliću.
Izložbu će, uz nekoliko prigodnih riječi načelnika općine Andre Magića, otvoriti Srđan Vidović, a nakon razgledavanja slika i druženja, u 21 sat bit će prikazan dokumentarni film o slavnom slikaru.
– Riječ je o filmu Bogdana Žižića „Emanuel Vidović slikar”, nagrađenom u Veneciji u kategoriji dokumentarnih filmova. Zahvaljujem HRT-u koji je dopustio prikazivanje filma i još jednom pozivam Pašmance i drage ljude da posjete ovu jedinstvenu izložbu. Družit ćemo se uz dvi-tri klapske pisme i dvi-tri fritule i kroštule. Vrlo diskretno i tiho kako bi to svaki Vidović napravio, zaključuje Srđan Vidović.