Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Fešta u spomen na sveca koji je Bibinje spasio od kuge

15.08.2016. 22:00
Fešta u spomen na sveca koji je Bibinje spasio od kuge


Najmnogoljudnije selo u Zadarskoj županiji s preko 4.000 stanovnika jučer je proslavilo blagdan sv. Roka, nebeskog zaštitnika.
Središnje misno slavlje s procesijom u zajedništvu s bibinjskim svećenicima, don Pavom Kerom i don Tomislavom Sikirićem, župnikom don Zdenkom Milićem, subraćom svećenicima i uz ministriranje mladog bibinjskog bogoslova Frane Šindije, predvodio je umirovljeni gospićko-senjski biskup Mile Bogović.
– Pred nama su novi izbori. Ima stranaka koje obećavaju put u sretnu budućnost, povećanje proizvodnje, izvoza i zaposlenosti. I još ćemo se naslušati obećanja. Novo uređenje je nagovještavao Isus Krist još prije 2.000 godina, a to je ljubav prema Bogu i bližnjima.
Govoreći o hrvatskim mučenicima nazočne pozvao na hodočašće u Crkvu hrvatskih mučenika u Udbini posljednje subote kolovoza.
– Pobjednici iz ’45. su se osvećivali poraženima, sasvim suprotno Kristu koji je svojim učenicima rekao neka idu i opraštaju grijehe i da se ne osvećuju zbog njegove ovozemaljske smrti, naglasio je propovjednik.
Pritom je podsjetio kako je sv. Roko liječeći bolesne od kuge izrekao onu ključnu rečenicu o kojoj ovisi sav zakon i proroci: “Ljubi Boga nadasve, a bližnjega svoga kao samoga sebe”. Roko je bolesnicima od kuge liječio rane i razbolio se. Žrtvovao se ne za sebe već za druge, istaknuo je Bogović, potaknuvši vjernike da se u slavlju svojega zaštitnika otvore poticajima Duha Svetoga i nadahnuti životom sv. Roka slavlje svečeva blagdana prenesu u svakodnevni život.
“Zdravo Roko odvjetniče, slavni Božji ugodniče…” refren je pjesme posvećene svetom Roku kojim su vjernici u procesiji Starim selom pratili kip ovoga sveca. Među njima je bilo i dobro znano lice Ante Kovačevića, nositelja liste za IX. izbornu jedinicu Domovinske koalicije predvođenom HSP-om AS, koji je nazočio na misi i procesiji.
Bibinjci od davnine slave sv. Roka u znak zahvalnosti što ih je spasio od kuge. U znak odanosti sredinom 17. stoljeća u Staron selu sagradili su baroknu crkvu sv. Roka, danas “glavni simbol i srce Bibinja”. Mnogima je sam blagdan, bibinjska fešta, prigoda da se okupi cijela obitelj, prijatelji i dugogodišnji turisti te da se vesele do večeri.
Bibinjska fešta nakon svete mise, procesije i bogatog stola u svim obiteljima navečer je začinjena pučkim veseljem, koncertom Petra Graše na SC Crljenica, pjesmom i plesom.