Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Tri različita žanra na Muul Festivalu

15.08.2016. 22:00
Tri različita žanra na Muul Festivalu


Pod pokroviteljstvom Općine i Turističke zajednice Sv. Filipa i Jakova u subotu 20. kolovoza održat će se treće izdanje Muul Festivala, na kojem će nastupiti tri različita benda rock, blues i rockabilly usmjerenja. Festival se odvija na glavnom mulu u Sv. Filipu i Jakovu s početkom u 21.30 h, a ulaz je naravno slobodan. Želja organizatora je da festival bude tradicionalan tj. da se održava svake godine s različitim bendovima koji i ne moraju biti istog žanrovskog usmjerenja. Ove godine nastupaju bendovi In Roots, Lent i The Jumpin’ Jigawatts.
InRoots
InRoots je eksplozivan sraz starog i novog, to je band energičnog nastupa i modernog ali iskrenog i izravnog pristupa bluesu. Ne dolaze iz ruralnog sjevernog Mississippija, niti iz njegove delte, nisu zatvarali tamošnje “juke jointe”, niti zanat pekli kod R.L. Burnsidea ili Juniora Kimborougha, a opet imaju taj zvuk… Imaju samu srž bluesa, bez obzira radilo se o njegovim korijenskim inačicama ili današnjim inkarnacijama žanra. Ivana Čović na bubnjevima, Predrag Lovrinčević na vokalu i usnoj harmonici, Vicko Franić s cigar boxom, električnom gitarom i vokalom odlično su se nadovezali na priču koju su desetljeće ranije potpisali Jack White(White Stripes) i Dan Auerbach(Black Keys). Nadovezuju se i citiraju, ali ne čitaju doslovno jer im reputacija prekaljenih glazbenika s višegodišnjim iskustvom vjerojatno ne bi oprostila. Najbolji dokaz su autorske stvari stvorene na način da su InRoots iz kajdanki istrgli klasični, tisuću puta viđeni i najčešće suhoparni 12-taktni obrazac, sa solom ili dva na gitari kao više ili manje maštovitim lajt motivom. Zgužvali su ga i odbacili spoznavši da je današnjem bluesu (posebno hrvatskom) potrebna nova krv, pa makar djelomično transfundirana iz minimalističke snage punka.
Lent i The Jumpin’ Jigawatts
Bend Lent djeluje od 2011. godine. Kroz tri godine kontinuiranog sviranja promijenile su se tri postave. Bend je počeo svirati u kvartet formaciji, pod nazivom 4Gas, te su održali brojne svirke po festivalima, motorijadama, klubovima i kafićima. Da bi 2013 godine bend postao peteročlani. Bend je napravio i 10-ak autorskih stvari. Početkom 2014. godine počinje se svirati u triju i mijenja se ime u – Lent. Na repertoaru su brojni rock hitovi od starog hard-rocka pa do današnjeg alternativnoga, od Led Zeppelina, The Doorsa, sve do Pearl Jama, Davida Bowiea,Iggy Popa, Skunka…
The Jumpin’ Jigawatts je rockabilly i rock and roll band iz Zagreba koji svira hitove poznatih izvođača kao što su Stray Cats, Elvis Presley, Carl Perkins, Chuck Berry, Ray Charles, Jerry Lee Lewis, Little Richard, Blues Brothers itd.