Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Čerina podnio zahtjev za otkup, ali mu je odbijen

Autor: Siniša Klarica

15.09.2008. 22:00
Čerina podnio zahtjev za otkup, ali mu je odbijen

Foto: Filip BRALA



Stručna suradnica za informiranje u Gradu Zadru Ivana Dadić rekla je da je Josip Čerina više puta podnosio zahtjev za otkup dijela javne površine za privatna parkirna mjesta, ali je to odbijeno
Stanare zgrade u ulici Grigora Viteza na zadarskoj Voštarnici na noge je digla adaptacija zgrade u Poljanskoj br.1 u kojoj su nekad živjele djelatne vojne osobe JNA. Zatražili su od građevinske inspekcije da spriječi uzurpaciju javnog prostora i gradnju garaže u zajedničkom dvorištu koju navodno provodi pročelnik zadarske podružnice Hrvatskog centra za razminiravanje Josip Čerina. Zgrada ima svega dva stanara koji su u postupku otkupa stanova, a jednog stana vlasnik je MORH koji je izdao pismenu suglasnost za proširenjem vlasništva nad okućnicom. Čerina objašnjava da je stanje u tom prostoru bilo: „svačije i ničije”, te da su još 2004. stanari, zapravo on i Dane Mandić zatražili određivanje čestice koja bi pripala zgradi. Godinu dana kasnije, nadležni ured Državne uprave, točnije Služba za prostorno uređenje (koja je inače donedavno izdavala građevinske dozvole) kojim se odobrava određivanje nove čestice površine oko 450 m/2.
– Slijedom toga, zadarski je katastar donio rješenje 8. veljače 2006. o novoj čestici 3691/71 koja pripada našoj zgradi Poljanska 1, nakon mjesec daba mi smo podnijeli zahtjev za uknjižbu novoformirane čestice u korist nas suvlasnika. Međutim, 2007. smo dobili dopis od Općinskog suda u Zadru, jer se spis izgubio, za dopunu predmeta koju smo mi danas podstrijeli nadležnoj Službi za prostorno planiranje Grada Zadra, koja će samo evidentirati da je nova čestica 3691/71 nastala od stare 3691/5, što je pak opet samo rješavanje tehničkog pitanja, prije uknjižbe kazivao je Čerina pozivajući se na odredbe Zakona o otkupu stanova koji omogućava takvu vrstu uknjižbe, minimalne širine 3 m oko kuće, koliko je odobreno i u njegovom slučaju.
Čerina je u međuvremenu pokrenuo izgradnju podrumskog prostora ili garaže, koju svojim riječima tumači kao sanaciju balkona za koju kaže da mu ne treba građevinska dozvola. To je ogorčilo stanare 50 okolnih stanova, jer po njima Čerina samovoljno uzurpira javnu površinu na kojoj se igraju njihova djeca. Čerina se brani da nije nikom zabranio pristup već da je istaknuo molbu da stanari parkiranjem automobila ne blokiraju tu njegovu gradnju.
Bilo kako bilo, stanari najavljuju peticiju s oko 200 potpisa, koja će biti uručena gradonačelniku Živka Kolegu na primanju ovog tjedna. Navodno, upućena je i tužba zadarskoj građevinskoj inspekciji s zahtjevom za hitnim djelovanjem.
Stručna suradnica za informiranjeu Gradu Zadr Ivana Dadić rekla je da je Josip Čerina više je puta podnosio zahtjev za otkup dijela javne površine za privatna parkirna mjesta, ali je to odbijeno. Po Ivani Dadić radi se o javnom prostoru nad kojim nitko nema prava vlasništva niti može graditi, tj. vlasnik te parcele je Grad Zadar.
Čerina je za prostor koji se gradi rekao kako se može upotrebiti i kao garaža, ali da se se trenutno radi o podrumskim prostorijama. Dodao je pri tom da će s radošću složiti ako se prostor, dvorište na kojeg se naslanja spomenuta gradnja izuzme od parkiranja i prometa automobila i pretvori u dvorište za djecu.
Predsjednik Općinskog suda u Zadru Marijan Bitanga, objasnio nam je jučer da je njegova izjava dana u medijima bila načelne prirode. Ona se odnosila na to da vlasnici stanova imaju pravo na vlasništvo nad zajedničkim dijelovima zgrade. Tu ne spada prostor oko zgrade, koji je javna površina i u pravilu je, kaže predsjednik Općinskog suda, upisan na Grad Zadar. Načelan je i njegov odgovor da po Zakonu o otkupu stanova , nije moguće dobiti zemljište koje je javna površina. Za to je između zainteresiranih i Grada Zadra potreban poseban pravni posao. Bitanga je rekao da bi za točan odgovor ipak trebao znati više detalja u sporu.
 


Zadar ostaje bez ijednog građevinskog inspektora!
Prema navodima Ministarstva zaštite okoliša prostornog uređenja cijeli postupka je u tijeku, ali nije jasno tko će ga provesti do kraja. Naime, prema drugim izvorima, bliskim građevinskoj inspekciji u Zadru uskoro u njoj neće biti više zaposlen niti jedan inspektor. Naime, dio inspektora već je napustio inspekciju, a dio obavlja poslove do isteka otkaznog roka. Razlog takvoj situaciji su male plaće, od 4 do 5 tisuća kuna, ali i navodno odredbe da poslove građevinskog inspektora mogu obavljati samo inženjeri građevinske struke. Doznajemo također da je sustav građevinske inspekcije u RH u posljednje vrijeme napustilo čak 20 građevinskih inspektora. Za sad, ove tvrdnje nisu mogli komentirati u Ministarstvu zaštite okoliša prostornog uređenja i graditeljstva, uz obećanje da će se resorno ministarstvo vrlo brzo o tome očitovati.